Geografie.nl

Kennis

De Omgevingswet: minder regels, meer zorgen?

ruimtelijk beleid
Nederland
Opinie

Stressvolle scratch map-dilemma's

21 februari 2017

Een scratch map kan leiden tot hoogoplopende spanningen. Denk hierbij niet alleen aan afgunst of concurrentiestrijd, maar ook aan verschillen van mening over respectievelijk de ‘spelregels’ of de geopolitieke positionering ten opzichte van betwiste gebieden of regio’s. Anders dan bij Monopolie of Risk wordt er bij de scratch map geen boekje met regels bijgeleverd. Dit leidt direct tot het eerste onvermijdelijke dilemma: ‘wanneer mag je krassen’?

reizen
geopolitiek
Opinie

Spreekt u kaarts?

10 februari 2017

Regelmatig verzorgt Jan Willem van Eck een gastles en gaat daarbij in op de taal van grafieken en kaarten. Dat die een ‘eigen’ taal hebben, met semantiek en grammatica verrast menig toehoorder. 

kaartlezen
Nieuws

Ongelijkheid door eigenwoningbezit

7 februari 2017

Sociaal geograaf Rowan Arundel promoveerde eind januari aan de Universiteit van Amsterdam met zijn proefschrift over toenemende ongelijkheid door eigenwoningbezit.

wetenschappelijk onderzoek
ongelijkheid
Europa
Opinie

25 jaar fysisch-geografisch veldwerk in de Hautes Alpes

1 februari 2017

Al meer dan 25 jaar verzorgt het departement Fysische Geografie van de Universiteit Utrecht een veldwerk in de Voor-Alpen in Zuidoost-Frankrijk. De studenten leren hoe zij op basis van systematische veldwaarnemingen een geologische en geomorfologische kaart kunnen maken.

excursie
onderwijs
Frankrijk
Kennis

Het Antropoceen

1 februari 2017

De ambities en risico's van een nieuw begrip

In 2000 lanceerde de Nederlandse Nobelprijswinnaar Paul Crutzen het begrip antropoceen. Sindsdien maakt het een succesvolle carrière door. Maar wat betekent het?
 

systeem aarde
Nieuws

Dit lees je in het februarinummer van Geografie

1 februari 2017

Dit lees je in februarinummer van Geografie.

Opinie

Eindelijk? Amsterdam springt over het IJ

30 januari 2017

Het eerste plan was er al in 1839 en om de zoveel jaar duikt de discussie weer op: hoe kan Amsterdam-Noord beter met de rest van Amsterdam verbonden worden? Maar nu lijkt het dan toch eindelijk zo ver te zijn. Later dit jaar besluit de Amsterdamse gemeenteraad of de ‘Sprong over het IJ’ er echt gaat komen.

stedelijke ontwikkeling
Amsterdam
Opinie

Chithra helpt de inheemse Indiase bevolking

25 januari 2017

De 38-jarige Chithra is in het Adivasi-dorp luisterend oor voor iedereen die zijn probleem kwijt wil, maar meestal komen Adivasi - de inheemse Indiase bevolking - niet uit zichzelf naar haar toe. Zij moet de problemen signaleren om hulp te kunnen bieden. Er zijn nogal wat problemen hier, maar Adivasi durven deze niet snel aan iemand toe te vertrouwen. Chithra kent de cultuur en  spreekt de taal, zij is zelf namelijk ook Adivasi en dat geeft vertrouwen.

onderdrukking
ethnische groepen
India