Geografie.nl

Nieuws

KNAG-excursie provincie Groningen

KNAG
excursies
Groningen
Opinie

Aardrijkskunde de school uit

24 augustus 2016

Onze nieuwe columnist Jan Willem van Eck pleit voor meer veldwerk in het aardrijkskundeonderwijs. Aardrijkskunde is bij uitstek het vak dat je buiten het klaslokaal leert, en een recente hype als Pokémon Go laat zien dat de jeugd zeker wel de hangbank wil verruilen voor de échte wereld, buitenshuis.

onderwijs
veldwerk
Nieuws

Nederlandse leerlingen naar Aardrijkskunde Olympiade in Beijing

4 augustus 2016

Vier Nederlandse leerlingen vertrekken half augustus naar Beijing om mee te doen aan de Internationale Aardrijkskunde Olympiade. Zij zijn de winnaars van de Nationale Aardrijkskunde Olympiade die dit begin juni is gehouden.

onderwijs
Nieuws

De geheime schoonheid van Lauwersoog

22 juli 2016

Een van de filmpjes van de MooiKUST fietsconferentie is een interview met Paul van Bussel, architect. Hij laat de geheime schoonheid van Lauwersoog zien.

Nederland
Nieuws

Wereldbodemmuseum nu ook virtueel te bezoeken

20 juli 2016

Vanaf nu kan het Wereldbodemmuseum van het bodeminformatie-instituut ISRIC in Wageningen ook virtueel worden bezocht. Het museum heeft een werelddekkende collectie bodemprofielen. Deze 3d-profielen of monolieten worden gebruikt om de bodemvorming aan bezoekers uit te leggen. Ook maken zij het belang van de bodem overal ter wereld duidelijk voor bijvoorbeeld de wereldvoedselvoorziening of de klimaatverandering, en geven zij informatie over de culturele waarde ervan.

Wageningen
Nieuws

Steengoeie wandelingen

18 juli 2016

10 geologische wandelingen langs gevels en groeves

Natuursteen in gevels, je loopt er zo aan voorbij. En dat is jammer, want puien en stoepranden zitten vol met verborgen schatten. Het boek Steengoeie wandelingen beschrijft tien wandelingen. Mooi voor het grote publiek, maar zeker ook interessant voor geologen.

Nederland
Kennis

De staat van ons water

15 juli 2016

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft onlangs haar jaarlijkse rapportage over het waterbeleid in websitevorm gepresenteerd. Met interactieve infographics en praktijkvoorbeelden is deze nu ook voor een breder publiek eenvoudig toegankelijk. ‘Goed materiaal voor scholieren die een werkstuk moeten maken’, zo zei de minister.

water
Nederland
Nieuws

Almere: anders dan gepland

13 juli 2016

Almere is wellicht de bekendste ‘New Town’ in Nederland. De stad is gebouwd op een speciaal hiertoe aangelegd eiland (Flevoland) ten oosten van Amsterdam. De aanvankelijke intentie van de planners was om Almere uit te laten groeien tot een stad van 250 duizend inwoners (vooral sociaal mobiele, voormalige Amsterdammers) in het jaar 2000. Veertig jaar later is de stad er geheel anders uit komen te zien. Op dit onderwerp promoveerde Yannis Tzaninis vorige week aan de Universiteit van Amsterdam.

onderzoek
Almere
Nieuws

Bouwen aan de mooie Nederlandse kust

11 juli 2016

MooiKUST brengt met dertig korte filmpjes de discussie rondom bouwen aan de kust in beeld. In deze filmpjes komen alle betrokkenen aan het woord: van landschapsarchitecten tot boeren. Dit geeft een genuanceerd beeld van de discussie én laat zien hoe mooi de Nederlandse kust eigenlijk is.

Nederland