Geografie.nl

Nieuws

Gezocht: Docenten voor update schoolexamenvragen havo/vwo

onderwijs
Opinie

Breng zelf de buitenwereld in kaart

29 september 2016

Breng zelf de buitenwereld in kaart met je smartphone! Apps als Mapillary maken dit mogelijk, Jan Willem van Eck is heel enthousiast en zo zijn ook de studenten van Geo, Media en Design die deze app gebruiken voor een opdracht.

onderwijs
dataverzameling
Nieuws

Rondje Groningen: van gestutte huizen naar villa's aan het water

28 september 2016

De zon schijnt de hele dag in het Groningse, tijdens de KNAG-excursie. Helaas is het verhaal dat duidelijk wordt gedurende deze dag weinig zonnig: grootse nieuwbouwplannen waar uiteindelijk weinig animo voor is, een haven waar een plan B voor wordt bedacht en commotie rondom gasboringen die aardbevingen veroorzaken. Nieuwe plannen als een geothermie park geven gelukkig toch ook wat licht aan de provincie.

Groningen
KNAG
excursie
Groningen
Nieuws

Dataverzameling door burgers in de Fiets Telweek

23 september 2016

Deze week vond de tweede editie van de Nationale Fiets Telweek plaats, het grootste fietsonderzoek dat in Nederland wordt georganiseerd. Iedereen met een smartphone kon meedoen: simpelweg de app downloaden en je werd een week lang via GPS gevolgd terwijl je fietste.

verkeer
onderzoek
Nederland
Opinie

Terrorisme vs. toerisme in Brussel

21 september 2016

Vanaf nu zal columnist Egbert van der Zee met enige regelmaat opiniestukken voor geografie.nl schrijven over onderwerpen die geografie en toerisme raken. Deze keer het effect van terrorisme op toerisme in Brussel, waar de aanslagen van afgelopen lente nog niet vergeten zijn.

toerisme
terreur
Brussel
Opinie

De kaart doet er (nog steeds) toe

16 september 2016

De zomervakantie is achter de rug, we kijken met weemoed terug naar die heerlijke plekken in Frankrijk, Italië en Griekenland waar we onze vakanties doorbrachten. Maar hebben we eigenlijk wel een idee van wáár we geweest zijn? Onze topografische kennis van Europese bestemmingen blijkt niet altijd te kloppen. Ben de Pater schreef hier eerder al een column over, maar deze is nog niet verouderd.

mental maps
kaartlezen
Europa
Opinie

Hong Kong tussen hoop en vrees

13 september 2016

Hong Kong heeft sinds het in 1997 van Britse in Chinese handen overging een status aparte binnen China: ‘one country - two systems’. Tot 2047 heeft het als special administrative region deels zijn eigen wetten en regels en een beperkte vorm van democratie. Met de nadruk op ‘beperkt’: de bevolking mag een deel van zijn bestuur zelf kiezen, maar de kandidatenlijst wordt grotendeels ingevuld door Beijing en de lokale Beijing-vriendelijke elite. Bij de verkiezingen op 4 september kreeg de democratische oppositie het toch voor elkaar om acht van de zeventig zetels te veroveren.

verkiezingen
democratie
Hong Kong
China
Nieuws

KNAG Onderwijsdag 2016 - Viva!

9 september 2016

Het KNAG organiseert ieder jaar de KNAG Onderwijsdag. De dag bestaat uit plenaire lezingen, workshops, excursies en een informatiemarkt. De KNAG Onderwijsdag wordt jaarlijks bezocht door ongeveer achthonderd docenten. De KNAG Onderwijsdag 2016 met als thema 'Viva!' vindt plaats op vrijdag 11 november in congrescentrum 1931 in Den Bosch.

KNAG
onderwijs
Nieuws

Een man-made aardbeving in Oklahoma?

5 september 2016

In zeven Amerikaanse staten is afgelopen zaterdag (3 september 2016) een zware aardbeving gevoeld. In het epicentrum in Oklahoma werd een kracht van 5,6 op de schaal van Richter gemeten. Het is een van de zwaarste aardbevingen ooit gemeten in deze regio.

aardbeving
Oklahoma