Geografie.nl

Kennis

Pangea en de Rode Zee: kun jij ze linken?

fysische geografie
Opinie

Verhalen van langs de spoorlijn in Togo #2

17 augustus 2017

De laatste 350 km, van Lomé, via Atakpamé naar Blitta. Impact Journey heeft het volbracht, de zware wandeltocht door Togo. In deze laatste blog vertelt Stan, de Togolese partner die Steyn Hoogakker heeft vergezeld tijdens deze tocht, zijn ervaringen.

reizen
beeldvorming
fotografie
Togo
Nieuws

Vier medailles voor Nederland tijdens de Internationale Aardrijkskunde Olympiade

10 augustus 2017

De Aardrijkskunde Olympiade van 2017 heeft Nederland vier medailles opgeleverd! Voor het eerst sinds 2006 hebben alle vier de Nederlandse afgevaardigden een prijs in de wacht gesleept.

onderwijs
Opinie

ICHC in Brazilië

28 juli 2017

Reinder Storm was op de International Conference on the History of Cartography in Belo Horizonte, Brazilië. Buiten de interessante inhoud van de conferentie heeft Storm zich ook laten verrassen door de locatie: voor het eerst vond ICHC plaats op het zuidelijk halfrond, én voor het eerst in Zuid-Amerika.

cartografie
Brazilië
Kennis

Waddengas: hand aan de kraan, maar blik op winst?

25 juli 2017

Onder het Waddengebied lag in 1980 genoeg aardgas om alle Nederlandse huishoudens 10 jaar van gas te voorzien. Al jaren wordt er voorzichtig gas gewonnen uit dit UNESCO werelderfgoed gebied. Nu de overige gasvelden in Nederland leeg beginnen te raken, wordt er steeds vaker naar de Waddenzee gekeken als gaswinningslocatie. Deze gaswinning is niet zonder gevolgen voor natuur, landschap en milieu. Economische belangen wegen echter zwaar.

aardgaswinning
Waddenzee
Kennis

Veel drukte om niets? Regionale patronen in ondernemerschap

17 juli 2017

De Nederlandse ondernemerschapskaart is saai: al twintig jaar is er nauwelijks iets veranderd. Hoewel er veel nieuwe ondernemingen bijkomen blijft de ruimtelijke verdeling ervan over ons land in grote lijnen hetzelfde.

wetenschappelijk onderzoek
Nederland
Kennis

Leeuwarden EHvC 2018: complexiteit van regionale ontwikkeling

13 juli 2017

Volgend jaar, 2018, is Leeuwarden Europese Hoofdstad van Cultuur (EHvC). Hoewel de stad voorafgaand aan het selectietraject bepaald geen favorietenrol werd toebedeeld, gaf de jury aan dat Leeuwarden ‘het beste potentieel en de beste capaciteit biedt voor de organisatie van een krachtig programma’. Volgens de organisatie van Leeuwarden 2018 zal het jaar als EHvC een enorme economische boost opleveren voor Leeuwarden en de provincie Fryslân. Maar hoe zeker is zo’n boost? Hoe voorspelbaar zijn de effecten van de EHvC, en in hoeverre is hiervoor te plannen?

cultuur
regionale ontwikkeling
Opinie

Niet bang zijn voor tweetaligheid!

10 juli 2017

Marco Bontje discussieert mee over de verengelsing van het onderwijs: Als het over Nederlands of Engels op universiteiten gaat, lijk je tegenwoordig alleen maar voor of tegen te kunnen zijn. De ‘pro-Nederlands’ en ‘pro-Engels’ kampen graven zich steeds dieper in hun schuttersputjes in, een goede discussie hierover wordt zo steeds moeilijker.

onderwijs
Nederland
Opinie

Van de kaart door topofilie

7 juli 2017

'Van de kaart' is een vrije vertaling van de titel van Alastair Bonnet’s boek Off the map. Alastair neemt je mee op een ontdekkingsreis naar bijzondere plaatsen, die na ontdekking toch weer heel normaal blijken te zijn. Hij is niet de enige die uitnodigt om even van de kaart te zijn. Er is een ruim aanbod van boeken die geografische verbeelding oproepen. Ze zijn van harte aanbevolen, voor tijdens en na een zomervakantie.

Kennis

Naar steden zonder slums

15 juni 2017

De slogan ‘Cities without Slums’ van het multilaterale consortium Cities Alliance roept niet op tot het neerhalen van slums, maar tot het verbeteren van de woonomstandigheden in deze buurten. 83 procent van de Zuid-Amerikanen woont in de stad, onder wie velen in informele volksbuurten. Zelfbouw is dé strategie om een dak boven het hoofd te krijgen.

Zuid-Amerika