Geografie.nl

Kennis

Waddengas: hand aan de kraan, maar blik op winst?

aardgaswinning
Waddenzee
Kennis

Veel drukte om niets? Regionale patronen in ondernemerschap

17 juli 2017

De Nederlandse ondernemerschapskaart is saai: al twintig jaar is er nauwelijks iets veranderd. Hoewel er veel nieuwe ondernemingen bijkomen blijft de ruimtelijke verdeling ervan over ons land in grote lijnen hetzelfde.

wetenschappelijk onderzoek
Nederland
Kennis

Leeuwarden EHvC 2018: complexiteit van regionale ontwikkeling

13 juli 2017

Volgend jaar, 2018, is Leeuwarden Europese Hoofdstad van Cultuur (EHvC). Hoewel de stad voorafgaand aan het selectietraject bepaald geen favorietenrol werd toebedeeld, gaf de jury aan dat Leeuwarden ‘het beste potentieel en de beste capaciteit biedt voor de organisatie van een krachtig programma’. Volgens de organisatie van Leeuwarden 2018 zal het jaar als EHvC een enorme economische boost opleveren voor Leeuwarden en de provincie Fryslân. Maar hoe zeker is zo’n boost? Hoe voorspelbaar zijn de effecten van de EHvC, en in hoeverre is hiervoor te plannen?

cultuur
regionale ontwikkeling
Opinie

Niet bang zijn voor tweetaligheid!

10 juli 2017

Marco Bontje discussieert mee over de verengelsing van het onderwijs: Als het over Nederlands of Engels op universiteiten gaat, lijk je tegenwoordig alleen maar voor of tegen te kunnen zijn. De ‘pro-Nederlands’ en ‘pro-Engels’ kampen graven zich steeds dieper in hun schuttersputjes in, een goede discussie hierover wordt zo steeds moeilijker.

onderwijs
Nederland
Kennis

Hongkong: Hopen op meer democratie

6 juli 2017

Op 1 juli was het twintig jaar geleden dat de Britten Hongkong teruggaven aan China. Op dezelfde dag werd Carrie Lam aangesteld als hoofdbestuurder van de stad. Haar voornaamste taak: politieke wonden helen, frustraties wegnemen en Hongkong één maken. Een haast onmogelijke opdracht.

geopolitiek
China
Opinie

Van de kaart door topofilie

7 juli 2017

'Van de kaart' is een vrije vertaling van de titel van Alastair Bonnet’s boek Off the map. Alastair neemt je mee op een ontdekkingsreis naar bijzondere plaatsen, die na ontdekking toch weer heel normaal blijken te zijn. Hij is niet de enige die uitnodigt om even van de kaart te zijn. Er is een ruim aanbod van boeken die geografische verbeelding oproepen. Ze zijn van harte aanbevolen, voor tijdens en na een zomervakantie.

Opinie

Veldwerk in IJsland #3: rode stenen en groen mos

3 juli 2017

BLOG - Een geograaf op veldwerk in IJsland bekijkt en ervaart het landschap net wat anders dan de drommen toeristen die dit indrukwekkende land deze dagen trekt. Anke van der Geest blogt voor geografie.nl over haar werk als fysisch geograaf.

veldwerk
IJsland
Nieuws

Onderzoek naar mannelijke Syrische vluchtelingen wint Herta Macht Scriptieprijs 2017 (EN)

28 juni 2017

The Herta Macht Thesis Prize 2017 has been won by Rik Huizinga of University of Groningen with his thesis: Place attachment: Syrian male refugee experiences in the Northern Netherlands. He was selected from strong competition by an independent jury.

wetenschappelijk onderzoek
Opinie

Geen nieuw beleid, maar nieuwe aandacht voor wijken

21 juni 2017

Naar aanleiding van onder andere het onderzoek van Jaap Nieuwehuis naar probleemgedrag in betere wijken verschenen al verschillende opiniestukken over dit onderwerp op geografie.nl. Op twitter vroeg geografie.nl geografen in Nederland: hoe moet het verder met de wijkaanpak? Reinout Kleinhans liet in onderstaand artikel dat verscheen op Sociale Vraagstukken zijn mening blijken.

wijkenbeleid
Nederland