2016 Year of Global Understanding

20 september 2015
Auteurs:
Henk Ottens
Em. hoogleraar Sociale Geografie Universiteit Utrecht, oud-voorzitter KNAG
Nieuws

Het jaar 2016 is uitgeroepen tot het Internationale Jaar voor ' Global Understanding (Wereldwijd Begrip)' . Een belangrijk succes voor het vak geografie. Het initiatief hiervoor is genomen door het IGU - de wereldorganisatie voor geografie met Prof. Benno Werlen uit Jena als stuwende kracht. Een programma met activiteiten is in de maak, ook voor Nederland.

 

Het jaar 2016 is door de gezamenlijke wetenschappelijke wereldorganisaties uitgeroepen tot het 'International Year of Global Understanding'. Het programma voor het IYGU is vorm en inhoud gegeven vanuit een geografische benadering, maar gaat uit van samenwerking tussen relevante wetenschapsgebieden. De geograaf Prof. Benno Werlen van de Friedrich Schiller universiteit in Jena, Duitsland is degene die namens het IGU de het initiatief heeft vormgegeven en uitgebouwd.

Het thema is: het bouwen van bruggen tussen wereldwijd denken en locaal handelen. Het doel is: het bevorden van slim beleid om nijpende wereldproblemen als klimaatverandering, voedselzekerheid en migratie dichter bij een oplossing te brengen. Locaal gaat het om duurzame leefstijlen en kwaliteit van leven. Dat moet in balans gebracht worden met internationaal top-down beleid over een reeks van urgente vraagstukken op wereldniveau. Onderzoeksprogramma's, schoolcurricula en publieksactiviteiten zijn belangrijke activiteiten die aangevat gaan worden. Het centrale secretariaat komt in Jena.

 

www.global-understanding.info