Afscheid van twee hoogleraren

6 oktober 2016
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Nieuws
Joop van der Schee Rob van der Vaart
FOTO LINKS: FLORIEN WILLEMS | FOTO RECHTS: UNIVERSITEIT UTRECHT
Joop van der Schee (links) en Rob van der Vaart (rechts)

Op 9 september hield Joop van der Schee zijn afscheidsrede ‘Duurzaamheid en aardrijkskundeonderwijs’. Ruim tweehonderd mensen waren aanwezig bij zijn afscheidsrede in de aula van de Vrije Universiteit Amsterdam. Joop van der Schee pleitte niet alleen voor duurzaamheid ín het aardrijkskundeonderwijs, maar ook voor de duurzaamheid ván het aardrijkskundeonderwijs. Zijn afscheidsrede kunt u hieronder downloaden.

Joop van der Schee bekleedde vanaf 2007 de KNAG-leerstoel voor onderwijsgeografie. Hij heeft zich in die bijna tien jaar tijd met hart en ziel ingezet voor het aardrijkskundeonderwijs. Recentelijk heeft hij watereducatie beter op de kaart gezet. Hij is medebedenker van de Geo Future School en onder zijn leiding zijn de examenprogramma’s herzien. Natuurlijk mengde hij zich ook in de discussie over de toekomst van het onderwijs, zoals OnsOnderwijs2032. Deze opsomming doet zeker te kort aan zijn inzet voor ons vakgebied. Gelukkig kunnen we af en toe nog een beroep op hem doen, zodat hij ook langzaam kan wennen aan het emeritaat.

Afscheidsrede DUURZAAMHEID EN AARDRIJKSKUNDEONDERWIJS Joop van der Schee 9 september 2016.pdf
Download dit document (393.34 KB)

Rob van der Vaart hield op 3 oktober zijn afscheidsrede, in de aula van het Academiegebouw in Utrecht. In de rede ging Van der Vaart in op de samenhang tussen onderzoek en onderwijs. Een samenhang die vaak onderwerp van discussie is en waar actief werkt van moet worden gemaakt wil deze vruchten afwerpen. Goed onderzoek leidt namelijk niet automatisch tot goed onderwijs en vice versa, zo wordt in de rede duidelijk. De tekst van Van der Vaarts afscheidsrede kunt u hieronder downloaden.

Sinds 1974 werkte Rob van der Vaart binnen de faculteit Geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Als hoogleraar Sociale Geografie maar ook als Dean van University College Utrecht, Honours Dean en Vice-rector voor onderwijs. Daarnaast was Rob van der Vaart de eerste KNAG-hoogleraar onderwijsgeografie, van 2001 tot 2005 bekleedde hij deze leerstoel.

Afscheidsrede DE RELATIE TUSSEN ONDERWIJS EN ONDERZOEK Rob van der Vaart 4 oktober 2016.pdf
Download dit document (553.54 KB)