Een man-made aardbeving in Oklahoma?

5 september 2016
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
aardbeving
Oklahoma
Nieuws
aardbeving Oklahoma
FOTO: PUBLIC HERALD/FLICKR

In zeven Amerikaanse staten is afgelopen zaterdag (3 september 2016) een zware aardbeving gevoeld. In het epicentrum in Oklahoma werd een kracht van 5,6 op de schaal van Richter gemeten. Het is een van de zwaarste aardbevingen ooit gemeten in deze regio.

 

In het juninummer van Geografie van dit jaar schreef Bernd Andeweg een artikel over man-made aardbevingen. Sinds er schaliegas wordt gewonnen in deze regio komen er vaker aardbevingen voor. Zeker de opslag van afvalwater dat ontstaat bij schaliegaswinning  zorgt voor meer en hevigere bevingen. Het op hoge druk inspuiten van afvalwater in de bodem zou bevingen veroorzaken. Voordat er in 2009 werd begonnen met schaliegaswinning kwamen er in deze regio nauwelijks aardbevingen voor. Alleen al in 2016 zijn er al meer dan vierhonderd meldingen geweest van bevingen.

Tot deze aardbeving waren er in Oklahoma nog geen maatregelen genomen om bevingen tegen te gaan, in tegenstelling tot andere staten. Zondag, de dag na de heftige beving, is bekend geworden dat in Oklahoma een aantal afvalwaterputten wordt gesloten (NRC, 4 september 2016).