Graubünden

1 september 2016
Auteurs:
Frank van Dam
Senior wetenschappelijk onderzoeker Landelijk gebied bij PBL
Dit artikel is verschenen in: geografie september 2016
Blog: Fietslandschappen
Zwitserland
Opinie
Graubünden
FOTO: FRANK VAN DAM

Twee jaar geleden was ik een week in Graubünden. Met de fiets. Graubünden is het meest oostelijke kanton van Zwitserland. Het kanton is drietalig: er wordt Duits, Italiaans en Reto-Romaans gesproken. Voor mij als geograaf is Graubünden vooral interessant omdat het bergland een viervoudige waterscheiding vormt tussen het stroomgebied van de Rijn, de Donau (in dit geval de Inn), de Po en de Adige. De neerslag die in Graubünden valt, komt uiteindelijk terecht in de Noordzee, de Zwarte Zee of de Middellandse Zee.

Het is een majestueus bergland. De lagere delen vormen een aangeharkt en groen modeltreintjeslandschap. De hogere delen zijn woest en kaal. Vandaag fietsen we twee keer over de Rijn-Innwaterscheiding: via de Albulapas heen en via de Flüelapass terug. De regen van de vorige dag en avond heeft zich hogerop in de bergen gemanifesteerd als sneeuw. Poedersuiker op de bergtoppen.

Vanuit ons vakantiehuis in Schmitten dalen we af naar Alvaneu-Bad (957 meter). Vandaaruit is het 25 kilometer klimmen, naar 2315 meter. Eerst een paar kilometer rustig stijgend, maar dan gaat het serieus met 10 procent omhoog. Ik zoek naar mijn kleinste versnelling.

Vanaf een hoogte van zo’n 1700 meter ligt er sneeuw. In de berm en op de daken van de huizen. De strak geasfalteerde weg is zo goed als schoongeveegd. Dat kun je wel aan de Zwitsers overlaten. De klim is zwaar. De laatste 7 kilometer gaat het met minstens 7% omhoog, maar ik geniet van het steeds witter, woester en stiller wordende landschap. Boven op de Albulapas parkeer ik mijn fiets in de 30 centimeter sneeuw die in de berm ligt. Dat vind ik grappig, zo in juni.

Het is koud. Heel koud. Jasje aan dus en gauw naar beneden, in een ziedende afdaling naar La Punt – Chamues. En dan naar de Flüelapass. 

De neerslag die in Graubünden valt, belandt uiteindelijk in de Noordzee, Zwarte Zee of de Middellandse Zee.