Nieuws in kaart: Syrische vluchtelingen in de regio

13 september 2015
Auteurs:
Henk Ottens
Em. hoogleraar Sociale Geografie Universiteit Utrecht, oud-voorzitter KNAG
vluchtelingen
Syrië
Nieuws
FOTO: PASKEE/SHUTTERSTOCK

Veel Syriërs verlaten hun huizen voor het oorlogsgeweld en moeten ergens naar toe. De meesten komen in kampen terecht. De intern ontheemden - Internally Displaced Persons (IDP) - in Syrië zelf,  maar ook zeer velen in vluchtelingenkampen in naburige landen als Libanon, Turkije en Jordanië. Deze landen worden zwaar belast door de grote instroom. De gastlanden en de vluchtelingen zelf lijden onder de last die nu al vele jaren voortduurt. Let ook op op het zeer grote aantal ontheemden in Syrië zelf, een land in burgeroorlog.

KAART: EUROPESE COMMISSIE/JRC/2015
Geografie van Syrische vluchtelingen in het Midden-Oosten

Ongeveer de helft van de bevolking van Syrië, ongeveer achttien miljoen mensen, heeft huis en haard verlaten. Voor velen is er geen fysiek huis meer om naar terug te gaan. Naar schatting heeft ruim twaalf miljoen inwoners van Syrië humanitaire hulp nodig.

De bevolking van Libanon, in 2013 ongeveer 4,5 miljoen, is intussen aangegroeid met ongeveer 1,2 miljoen Syrische vluchtelingen, een toename van 25 procent. Jordanië heeft zijn bevolking met tien procent zien groeien door de vluchtelingenstroom. Zelfs Iraaks Koerdistan, dat permanent in oorlog is met de Islamitische Staat heeft meer dan tweehonderdduizend Syrische vluchtelingen opgenomen. Deze enorme toestroom is voor de lokale overheden uiterst lastig om mee om te gaan. Steeds meer is er gebrek aan middelen om de opvang goed te laten verlopen en ook het gevaar voor destabilisatie in de opvanglanden maakt de situatie explosief. De dit jaar in volle omvang op gang gekomen exodus naar Noordwest-Europa heeft in de regio zijn primaire oorsprong. Bij de roep om een ‘oplossing in de regio’ van het vluchtelingen- en  asielzoekersprobleem is het noodzakelijk de situatie in 'de regio' realistisch onder ogen te zien.

KAART: OPENSTREETMAP-AUTEURS ©
Syrië en de buurlanden

BRON:

  • European Commission, Echo Factsheet Syria Crisis, 2015