Steengoeie wandelingen

18 juli 2016
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Nederland
Nieuws
Steengoeie wandelingen
COVER: BART VAN DER MARK/LOOD
Boekcover van Steengoeie wandelingen

10 geologische wandelingen langs gevels en groeves

Natuursteen in gevels, je loopt er zo aan voorbij. En dat is jammer, want puien en stoepranden zitten vol met verborgen schatten. Het boek Steengoeie wandelingen beschrijft tien wandelingen. Mooi voor het grote publiek, maar zeker ook interessant voor geologen.

In het eerste deel van het boek van Hans Oude Nijhuis staan de wandelingen beschreven. De wandelgids is een hulpmiddel voor ‘veldwerk’ in de stad. Zoals in Utrecht, Rotterdam, Amersfoort, Maastricht en Velp.

In Zuid-Limburg, zoals bij Bemelen, zijn veel verlaten grotten die vroeger in gebruik waren als kalksteengroeves. En de stadswandeling in Maastricht maakt een uitstapje naar de noordelijke rand van de ENCI-groeve op de St. Pietersberg.

Tienduizenden jaren geleden werden zwerfstenen door gletsjers aangevoerd. De oudste bewoners van Nederland gebruikten die om hunebedden mee te bouwen. In Borger wandel je langs elf prachtige voorbeelden.

De bouwgrondstoffen klei, grind en zand zijn rijkelijk aanwezig in de Nederlandse delta. In Spijk, waar de Rijn ons land binnenkomt, loop je onder de transportbanden door die grind vanuit de winputten naar de overslagplaats aan de Rijn vervoeren. Tussen Rijssen en Markelo volg je de historische route van een smalspoorlijntje richting de voormalige leemputten.

Blokken natuursteen werden letterlijk ‘opgedoken’ bij Terschelling. De kunstwerken die er van zijn gemaakt verfraaien daar de kustlijn langs de Waddenzee.

Oude Nijhuis beschrijft in het tweede deel van het boek enkele basisbegrippen uit de geologie. Denk aan de geologische tijdschaal en de gesteentecyclus. Ook worden enkele veel voorkomende fossielen getoond. 

 

MEER INFORMATIE

Op www.steengoedewandelingen.nl vind je veel meer informatie over de gids en daar is hij ook te bestellen, net als in de betere boekhandel (ISBN 9789078641452, uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig). En verdwalen is niet mogelijk voor hen die een GPS hebben: alle tracks zijn gratis te downloaden.