Westland

1 april 2016
Auteurs:
Frank van Dam
Senior wetenschappelijk onderzoeker Landelijk gebied bij PBL
Dit artikel is verschenen in: geografie april 2016
Blog: Fietslandschappen
Westland
Opinie

Ik woon in het zuidwesten van Den Haag. Ik fiets dus regelmatig door het Westland. Het industriele, glazen landschap wordt door velen verguisd. Het Westland is lelijk, zo luidt de algemene opinie. Een woestijn van glas gelardeerd met postmoderne tuinderswoningen, omringd door de hartverscheurende lelijkheid van Westlandse dorpen als Kwintsheul, Poeldijk en Honselersdijk. En dan al die vrachtwagens die de wegen verstoppen en jou als fietser niet zien of je domweg negeren. Het Westland is de stedenbouwkundige hel op aarde. Nou ja, in Nederland dan.

Toch fiets ik daar graag. Sterker nog, ik vind het er prachtig. De enorme kassen, soms vijf tot zes meter hoog, de grote gastanks en waterreservoirs. Het landschap straalt een on-Nederlandse productiviteit uit. Hier wordt niet gezeurd of geklaagd. Hier wordt gewerkt. Hier wordt geproduceerd. Hier wordt geïnnoveerd. En af en toe stuit de fietser op een fraai relict uit een ver verleden: een 19e-eeuwse tuinderswoning, een historische druivenkas, een mooi kronkelend tuinderslaantje omzoomd door knotwilgen of populieren.

Ik geef meteen toe dat er een hoop lelijkheid is in het Westland. Smaakpolitie en welstandscommissie ontbreken. De dorpen (De Lier voorop) zijn, zeker voor een fietser, te mijden oorden. De woonbebouwing in het ‘buitengebied’ van het Westland is van een Vlaamse ratjetoe-achtige allure. Maar al dat glas, ál dat glas, ik vind het schitterend. Het glas is als de zee, het kleurt mee met de lucht. Van lichtblauw tot donkergrijs. Al zijn de meeste kassen tegenwoordig wit.

Het glas is als de zee, het kleurt mee met de lucht

De metershoge kassen zijn niet alleen mooi, ze zijn ook handig. Ze beschutten de fietser tegen de wind. Want in dit deel van Nederland kan het stevig waaien. Hoewel ik als trainende fietser de wind inmiddels als vriend beschouw (wind is immers weerstand), is het soms toch prettig even in de beschutting van de kassen te rijden, achter muren van glas. Even tijd om uit te hijgen en een paar slokken uit mijn bidon te nemen. 

 

BLOG: http://fietsenmetfrank.blogspot.nl/p/landschappen.html
TWITTER: https://twitter.com/fietsenmetfrank