Zuid-Limburg

1 januari 2017
Auteurs:
Frank van Dam
Senior wetenschappelijk onderzoeker Landelijk gebied bij PBL
Dit artikel is verschenen in: geografie januari 2017
Blog: Fietslandschappen
Limburg
Opinie
Frank van Dam
FOTO: FRANK VAN DAM

Elke Nederlandse fietser heeft wel eens in Zuid-Limburg gereden. Al dan niet geïnspireerd door tv-beelden van de Amstel Gold Race of de Wereldkampioenschappen wielrennen in Valkenburg.

Het Limburgse heuvelland leent zich uitstekend voor mooie fietstochten. Het golvende landschap is prachtig, de wegen zijn uitstekend, het bier en de vlaai overheerlijk en de beklimmingen vanuit de beekdalen weliswaar soms heftig, maar te kort om heel erg moe van te worden. Bovendien is het in Zuid-Limburg altijd een paar graden warmer dan in de rest van het land. In het voorjaar is het er al snel aangenaam.

Het landschap is afwisselend: bossen, weilanden, akkers, een enkele boomgaard. De glooiingen geven het landschap bovendien telkens een ander perspectief en de zon en de wolken voorzien het uitzicht van een steeds verschietende kleur. Daarbij heeft elk jaargetijde zijn eigen charme.

Toch is het voor de fietser niet overal en altijd feest in Zuid-Limburg. Enkele waarschuwingen zijn hier op zijn plaats. Ten eerste: fiets met een ruime boog om Valkenburg heen. Het is een te mijden oord. Veel te druk. Joost mag weten waarom dat zo is. Omfietsen heeft, ten tweede, als bijkomend voordeel dat de Cauberg wordt gemeden. Een klim van niks, over een veel te drukke weg, door een lelijk, nietszeggend landschap. Ten derde: fiets niet in of na een regenbui. Althans, als je je fiets, zijn draaiende onderdelen en je benen en billen niet aan de taaie geelbruine mergeldrek wilt blootstellen. En ten slotte: mijd het weekend. Te druk. 

Nee, kies een zonnige doordeweekse dag, en fiets van Epen naar Vaals, over de Camerig en door het Vijlenerbos. Of – geheime tip – van Eys naar Schin op Geul, via de Eyserbosweg (even doorbijten!), door Elkenrade en over de schitterende Fromberg. En geniet.

Fiets op een zonnige doordeweekse dag van Eys naar Schin op Geul en geniet