geografie maart 2014

Groningen trilt van woede | Gemeenschapskunst en stadsvernieuwing | Weinviertel verjongt | EU-sixpack | Netwerkstad
Achterhoek | Schuldig landschap | Meer ruimte voor aardkunde op school

Kennis

Code rood in Groningen

Veel Groningers zijn angstig of ongerust over de gevolgen van aardbevingen in hun woongebied. Terwijl de ondergrond zich in 2013 iets minder extreem gedroeg dan het jaar ervoor, is de stroom protesten bovengronds aangezwollen.

aardgaswinning
Kennis

Gemeenschapskunst

Als katalysator van stedelijke vernieuwing

Stedelijke vernieuwing legt steeds meer nadruk op bewonersparticipatie. Gemeenschapskunst is daarbij een populair instrument – zo ook in de achterstandswijk Bospolder-Tussendijken in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven. Vinden de betrokkenen, en vooral bewoners, het ook een succes?
 

Kennis

Oost-Europa blijft ver weg

In de beleving heeft Europa een andere vorm dan in de werkelijkheid. Afstanden tot Oost-Europese steden worden overschat – ondanks het einde van de Koude Oorlog en de uitbreiding van de EU. Zuid-Europa schatten we juist te dichtbij. Speelt toerisme een rol? Of vertekende kaarten?

Kennis

De sixpack

Het Europees Parlement en de reparatie van het stabiliteits- en groeipact

Op 22 en 25 mei zijn er weer verkiezingen voor het Europees Parlement. Voor wie zich afvraagt wat het EP eigenlijk doet, belichten we één van de bijdragen van het Parlement in de voornaamste kwestie van de afgelopen vijf jaar: de aanpak van de eurocrisis.
 

 

Europese kwestie
Europees Parlement
Kennis

Weinviertel

Jonge wijnmakers zetten gebied op de kaart

Oostenrijk heeft een lange wijnbouwtraditie, maar is als wijnland nog relatief onbekend. Daar komt verandering in. Vooral in het Weinviertel timmeren jonge wijnmakers aan de weg. Ze zijn internationaal gericht, ondernemend en opvallend vaak vrouw.
 

regionale ontwikkeling
Oostenrijk
Opinie

De teloorgang van de buurtkroeg

Stadsbuurten hebben altijd enkele voorzieningen waarvan er véél zijn. Kappers bijvoorbeeld. Vergelijk het met plattelandsdorpen die als laatste voorziening meestal een kapper overhouden. Ik wil het echter niet over kappers hebben, maar over cafés. Ook daarvoor geldt dat er nog heel veel van zijn. Te veel. Met name in oude stadsbuurten leiden buurtkroegen vaak een kwijnend bestaan. En af en toe sluit er een definitief zijn deuren.

Blog: Stad in zicht
Opinie

Egmond aan Zee (1736)

Zelfstandige stadsplattegronden komen weinig voor in de Atlas der Neederlanden, al zijn er tussenvormen zoals de kaart van Enkhuizen in het oktobernummer van Geografie. De plattegronden in de Atlas hebben een bepaald thema of doel. Zo ook deze van Egmond aan Zee. Hij is niet gemaakt om de weg te vinden, maar om de dreiging van de Noordzee en de maatregelen van kustbescherming uiteen te zetten. Hij verscheen in 1719 en werd in ongewijzigde vorm rond 1735 heruitgegeven. 

Atlas der Neederlanden
Kennis

Heide als cultuur landschappelijk erfgoed

Wandelen en fietsen op de heide bezorgt veel Nederlanders een fantastische natuurbeleving, en heideherstel staat hoog in het vaandel van natuur- en landschapsbeheer. Pollenonderzoek wijst uit dat heide in de prehistorie al zorgvuldig onderhouden werd.
 

Opinie

Hoog en droog

Het stormt hard in de Rocky Mountains. Slagregens geselen het zeil van de gigantische tent waar ik met een groep mediteer. Om me heen zitten mensen stil op hun kussen, dekens om zich heen geslagen tegen de ijzige kou. Soms een muts op, zodat je alleen hun zacht gesloten ogen kunt zien.

Geografische ervaring
Kennis

Netwerkstad Achterhoek

Pleidooi voor netwerkgedachte in tijden van krimp

‘Spijkers met koppen slaan’, zegt Liesbeth Spies. ‘En niet door gemeenten te herindelen. Daar is geen tijd voor.’ De in september aangestelde voorzitter van de stuurgroep Achterhoek Agenda 2020 raakt direct aan een thema dat urgent is in krimpgebieden: gemeentelijke samenwerking. Het concept van de netwerkstad kan de leefbaarheid in toekomstig krimpgebied de Achterhoek helpen behouden.

krimpregio's
Opinie

Een schuldig landschap

Dwars door de Harz in Noord-Duitsland loopt de voormalige innerdeutsche Grenze. In het verleden een no-go-area voor mensen en – ironisch – daarmee een veilige schuilplaats voor tal van plant- en diersoorten. Nu is de Grüne Band een beschermd natuurgebied met her en der sporen van het macabere verleden.

reisverslag
Duitsland
Opinie

Meer ruimte voor aardkunde op school

Waarom fysisch geografen nooit genoegen hadden mogen nemen met een ondergeschikte rol in het aardrijkskundecurriculum.
 

onderwijs
Nederland
Opinie

Eén voor geografie, allen voor geografie

Jan-Willem van Velzen reageert op een artikel van Salomon Kroonenberg. Hij zou hem als docent een 1 toekennen voor geografie.

Opinie

Oceanen

De Gaiahypothese stelt dat de aarde een levend, zelfregulerend organisme is. Tom Wils beschrijft deze keer de zuidkust van Pico, die beroemd is om zijn rijke zeeleven.

Blog: Gaiahypothese
Azoren