geografie november/december 2013

Company towns | Detroit - Billund - Wolfsburg - Eindhoven - Malmö | En verder: Parkstad Limburg | IPCC-5:
what’s new? | Studiepuntmobiliteit in gevaar | 20 jaar Aardrijkskunde Olympiade

Kennis

Detroit in tien gebouwen

Afgelopen juli was Detroit bankroet – de grootste Amerikaanse stad tot nu toe. Daaraan gingen decennia vooraf van structurele economische veranderingen zoals de-industrialisatie, en een regionaal governance model dat woningbouw bleef stimuleren. De welvaart blijft steken in de suburbs, en de stad zelf verkommert: het verhaal van Detroit aan de hand van tien gebouwen.

Detroit
Kennis

Billund

Vraag iemand of hij Billund kent en het antwoord is waarschijnlijk ontkennend. Begin je echter over Legoland, dan weet iedereen waarover je het hebt. Door Lego heeft het Deense stadje wereldwijd bekendheid verkregen. Maar Billund probeert meer te zijn dan enkel Lego.

Denemarken
Kennis

Eindhoven - een complete stad

Hoe heeft Eindhoven de afgelopen jaren ondanks de crisis kunnen veranderen van een grijze company town in een stad waar ‘het’ gebeurt? Dat verhaal begint bij een peertje. En dat werd niet voor niets juist hier gemaakt.

Eindhoven
Kennis

De metamorfose van Malmö

De Zweedse industriestad Malmö heeft in twintig jaar een indrukwekkende transformatie doorgemaakt. De stad heeft een universiteit gekregen, investeert volop in duurzaamheid en heeft een bruisend centrum. Er spelen echter nog een hoop sociaaleconomische problemen, vooral in de armere stadsdelen.

Malmö
Kennis

Parkstad Limburg: een toekomst met krimp

Parkstad Limburg kampt sinds 1997 met een teruglopende bevolking. Allerlei initiatieven moeten bijdragen aan een duurzaam, grensoverschrijdend, toekomstperspectief.

Limburg
Opinie

Stadsregio 'eenvoudig' effectief

Het was al tijdens het kabinet-Rutte I aangekondigd, maar daarna bleef het lang stil. Sinds juni ligt er dan toch een wetsvoorstel voor de afschaffing van stadsregio’s. De beoogde bestuurlijke transparantie gaat volgens Tessa van Wijnen ten koste van de bewezen effectiviteit.

Opinie

Stad en sport: in Florence is dat geen punt

Frank van Dam blogt deze keer over de stad als decor om in te sporten. In Florence ziet dat er zo uit.

Blog: Stad in zicht
Florence
Opinie

Jan Werner: 'Met de Atlas der Neederlanden is de cirkel rond'

Hoeveel mensen zullen dit jaar kaarten hebben geraadpleegd om hun vakantiereis voor te bereiden? En hoeveel gebruikten een GIS-gebaseerd navigatiesysteem om op hun plaats van bestemming te komen? De roots van deze moderne vorm van communicatie liggen in de cartografie, waarvan veel historische en actuele producten zijn verzameld in de collectie Kaarten en Atlassen van de UvA. Jan Werner neemt daar voorjaar 2014 afscheid als conservator.

Atlas der Neederlanden
Kennis

IPCC-5: What's new?

Het IPCC heeft een nieuw rapport uitgebracht over de verwachte klimaatverandering. Is het allemaal meer van hetzelfde of heeft de wetenschap sinds het verschijnen van het vorige rapport progressie geboekt?

klimaatverandering
Opinie

De biophiliahypothese

De Gaiahypothese stelt dat de aarde een levend, zelfregulerend organisme is. Tom Wils vergelijkt het deze keer met de biophiliahypothese, die juist op jarenlang onderzoek gebaseerd is.

Blog: Gaiahypothese
Kennis

Angst voor vertraging

De jeugd heeft de toekomst, of het nu crisis is of niet. Studenten lopen echter tegen bezuinigingen op hoger onderwijs aan. Dit heeft invloed op hun bereidheid een deel van hun studie in het buitenland te volgen, en daarmee mogelijk ook op Nederlands ambities op het gebied van de kenniseconomie.

Kennis

20 jaar wedstrijden

Een nationale wedstrijd over actuele aardrijkskundige onderwerpen, met leerzame voorrondes, een spannende finale en kans op uitzending naar de internationale olympiade. Geen wonder dat er dit jaar al ruim 4900 leerlingen deelnamen. Wie doet er mee in de volgende ronde?

onderwijs