Anke van der Geest

Anke van der Geest

Anke van der Geest
fysisch geograaf
Recente publicaties

Er was eens, er is nog: de Golfstroom

Anke van der Geest

Wist je dat oceaanstromingen van grote invloed zijn op ons weer en klimaat, en daarmee op onze manier van leven? In ons geval, in Nederland, specifiek de Golfstroom. Zij brengt ons de relatief warme winters en redelijk wat neerslag, ons typische Nederlandse weer dus. Vroegere ijstijden hebben invloed gehad op deze stroom, huidige klimaatopwarming kan dat ook hebben. Fysisch geograaf Anke van der Geest legt uit hoe dat komt.

klimaatverandering

De wondere wereld van de Altiplano in de Atacamawoestijn in Chili 

Anke van der Geest

Ik wilde graag naar Chili vanwege het zout. Grote zoutmeren hebben mijn interesse, omdat ik kennis heb over het ontstaan van zoutlagen (waar ook ter wereld), maar ik wilde ook eens in het echt zien hoe of wat. Dan is het grootste zoutmeer van Chili, Salar de Atacama, toch een van de betere plekken om dat te zien! Dit zoutmeer bevindt zich in de Atacamawoestijn. In 2012 trok ik met een groep door deze woestijn, een tocht die eindigde aan de kust. Een wonderlijke wereld openbaarde zich, van Andes en Altiplano tot Atacama.

fysische geografie
Chili

Bedekking gletsjers vertraagt mogelijk smelt

Anke van der Geest

Laatst las ik een bericht dat gruis en stenen die gletsjers (gedeeltelijk) bedekken invloed hebben op het klimaat, zo zouden ze zorgen voor een minder snelle smelt. Wonderlijk genoeg zijn deze bedekkingen pas recent verwerkt in prognoses over klimaatopwarming.

fysische geografie
klimaatverandering
Meer publicaties