KNAG-excursie Groningen

24 september 2016 - 10:30
24 september 2016 - 17:30
Aardbevingschade in Groningen
Aardbevingschade in Groningen

De KNAG-excursie gaat dit jaar op zaterdag 24 september naar de provincie Groningen. Per touringcar wordt een bezoek gebracht aan locaties waar de grote actuele vraagstukken spelen.

De provincie Groningen heeft steeds vaker te maken met aardbevingen en bodemdaling als gevolg van de gaswinning. Sommige huizen hebben last van verzakkingen of scheuren. Ook zijn er gevolgen voor de grondwaterstand. In de ochtend brengen we een bezoek aan het gaswinningsgebied, en is er ook volop aandacht voor andere elementen die het Groninger landschap zo interessant maken. Ook brengen we een bezoek aan de Eemshaven.

Na de lunch gaat de excursie verder naar Oost-Groningen: economisch niet het sterkste deel van Nederland. In de strijd tegen de krimp is enkele jaren geleden het ambitieuze project Blauwestad opgezet: Een groot kunstmatig meer met eromheen ruime kavels voor riante villa's. Door de crisis is het succes nog niet zoals gehoopt.

Excursieleiders zijn Paul van Steen (economisch geograaf RUG), Piet Pellenbarg (Emeritus Hoogleraar Economische Geografie) en Erik Meijles (fysisch geograaf RUG).

Deelname kost 45 euro voor leden. Voor niet-leden is de prijs 75 euro. Als lid kunt u één introducé meenemen voor de KNAG-ledenprijs. U kunt zich inschrijven door middel van een iDeal-betaling met het formulier hieronder.

Lunch is bij de excursie inbegrepen. Vervoer naar en van Groningen is voor eigen rekening.

De bus vertrekt om 10:30 uur van station Groningen, vanaf de bushalte bij de aanlegplaats voor rondvaartboten. Tegen 17:30 uur zijn we weer terug in Groningen.
 

De organisatie van de excursie is te bereiken via 06-13085431.

De KNAG-excursie Groningen is goedgekeurd voor het Lerarenregister.