Studiemiddag 'Tuinkaarten'

Kasteel Huis Bergh, ‘s-Heerenberg
17 maart 2017 - 13:00
17 maart 2017 - 17:00

Op vrijdag 17 maart 2017 houdt de Werkgroep voor de Geschiedenis van de Kartografie een studiemiddag die gewijd is aan ‘Tuinkaarten’. Tegen de achtergrond van de expositie ‘De oudste tuin van Nederland’ in Kasteel Huis Bergh te ‘s-Heerenberg wordt door diverse sprekers op dit thema ingegaan.

Kijk op de website van het GIN voor meer informatie.

Tuinkaarten

Programma

13.00-13.30 uur
Ontvangst door Diane Visser, Directeur Kasteel Huis Bergh

13.30-14.00 uur
Carla Oldenburger, voormalig conservator Bibliotheek Wageningen Universiteit: De geschiedenis van de Nederlandse tuinarchitectuur, aan de hand van kaartmaterialen.
Aan de hand van een reeks voorbeelden wordt de geschiedenis van de tuinarchitectuur in Nederland nader toegelicht.

14.00-14.30 uur
Liesbeth Missel, Conservator Speciale collecties, Wageningen University & Research – Library: ‘Tuinkaarten’, typologie, onderzoek & gebruik
Net als bij alle kaarten is het goed om verschillende soorten “tuinkaarten” te onderscheiden aan de hand van het doel waarvoor, en de manier waarop ze vervaardigd zijn.

14.30-15.00 uur
Pauze, koffie / thee

15.00-15.30 uur
Lida Ruitinga, conservator kaarten en atlassen Vrije Universiteit Amsterdam: Landgoederen kleurrijk in kaart gebracht
De Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit beschikt over ruim 300 topografische kaarten waarop Nederlandse landgoederen met de hand staan ingekleurd. Hoe kwamen deze kaarten in het bezit van de bibliotheek? Wat is er gedaan is om ze toegankelijk te maken voor het publiek?

15.30-16.00 uur
Peter Bresser, archivaris Kasteel Huis Bergh: Kaarten in het archief van Huis Bergh. Hoe is het archief tot stand gekomen? Wat laat het zien?

v.a. 16.00 uur
Rondleiding door Diane Visser en bezoek aan expositie ‘De Oudste Tuin van Nederland’ en borrel na afloop.

Klik hier voor de flyer van de studiemiddag.

De Oudste Tuin van Nederland
Om de feestelijke opening van de tuinen te vieren, wijdt Kasteel Huis Bergh een toonstelling aan de rijke geschiedenis van haar kasteeltuin. Hierin is aandacht voor de vroeg achttiende-eeuwse tuin, die inspiratiebron was voor de herinrichting, en voor de keuzes die zijn gemaakt bij het maken van een nieuw ontwerp. Ook wordt de bezoeker terug in de tijd meegenomen langs gebeurtenissen in de tuinen van Huis Bergh. Voor een mooie introductie zie: http://huisbergh.nl/bezoekersinformatie/collectie/tentoonstellingen/2016....

Contactgegevens
Hof van Bergh 8
7041 AC ‘s-Heerenberg
+31 (0) 314 661 281
info@huisbergh.nl
www.huisbergh.nl

Bereikbaarheid
Openbaar vervoer: Het kasteel is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Neem vanaf het NS-station Doetinchem (lijn 24) of DB-station Emmerich (lijn 91) de bus naar ‘s-Heerenberg.

Auto: Neem op de snelweg Arnhem-Oberhausen (A12), afrit 30, richting ’s-Heerenberg. Vervolgens de borden ’s-Heerenberg volgen. In ’s-Heerenberg volgt u de borden Huis Bergh.

Parkeren: Er geldt betaald parkeren in de omgeving van het kasteel. Parkeren bij het kasteel is mogelijk door een parkeermunt te kopen bij de kassa € 2,50. Bussen kunnen gratis geparkeerd worden.

Kosten deelname en aanmelden
De kosten voor deze studiemiddag bedragen € 23,-. U kunt zich opgeven door dit bedrag vóór 14 maart over te maken op IBAN NL89INGB0004878973 t.n.v. GIN-Historische Kartografie te Zoetermeer.
Buitenlandse deelnemers kunnen (bij voorkeur) betalen per IBAN/BIC, t.w. IBAN: NL89INGB0004878973; BIC: INGBNL2A.

Het maximum aantal deelnemers is 80, dus wacht niet te lang met aanmelden indien u van deelname verzekerd wilt zijn.

Contact
Lina van der Wolde: l.vanderwolde@atlasvanstolk.nl
Peter Quirijnen: sppm.quirijnen@pzh.nl