Veldwerk in IJsland #3: rode stenen en groen mos

3 juli 2017
Auteurs:
Anke van der Geest
fysisch geograaf
veldwerk
IJsland
Opinie
IJsland
FOTO: ANKE VAN DER GEEST
Vergezicht in Zuidoost-IJsland

Een geograaf op veldwerk in IJsland bekijkt en ervaart het landschap net wat anders dan de drommen toeristen die dit indrukwekkende land deze dagen trekt.

 

Naast de tafelbergen die in en onder ijs ontstonden, zijn ook kraters te zien die ontstonden door het contact tussen water en lava in de open lucht. Hierdoor ontstaan explosieve reacties met uitstoot van as en kleinere en grotere stenen waardoor tufringen worden opgebouwd.

Dit zijn de wortelloze kraters: ze lijken op vulkaantjes, maar hebben geen magmabron. Maar mooi gevormd zijn ze. De grootste is hier te zien in Hverfjall vlak bij Reykjalid aan de noordkant van Mývatn. Ook is een aantal kleinere aan de zuidkant te zien.

rode steen IJsland
FOTO: ANKE VAN DER GEEST
Rode stenen verweerd tot deze kleur in het Krafla gebied bij MÝvatn

De oorspronkelijk donkere basaltstenen op de foto zijn rood gekleurd door de aardwarmte die bij Krafla relatief dicht onder het oppervlakte komt..

Afijn, het gaat weer richting het oosten en daarmee rij ik de vulkanische zones uit en kom ik in de koude zone, zoals de IJslanders het zelf ook noemen. Het is een gebied zonder vulkanische verschijnselen en zonder grote ijskappen. Hier zijn de bergen wel vulkanisch gevormd maar in het Tertiair. Verwering en erosie hebben de overhand en er wordt materiaal afgezet door rivieren, beken en in meertjes.

Grote moskussens en drassige terreinen maken de hellingen van de bergen zwaar voor het wandelen en er dreigt bij elke stap een verstuikte enkel. Maar het is er mooi met de woeste beken en de prachtige kleuren zoals dit groene mos.

groen mos
FOTO: ANKE VAN DER GEEST

Vandaag is het zonnig en met circa 16 graden 'superwarm' en hopelijk blijft het weer zo op mijn laatste dagen op IJsland.

 

Anke van der Geest schrijft op www.geo-cadran.nl ook regelmatig over haar (veld)werk en de prachtige dingen die ze tegenkomt.