Getrapte verdringing door Braziliaans suikerriet

1 september 2017
Auteurs:
Martin de Wolf
Fontys Lerarenopleiding Tilburg
Dit artikel is verschenen in: geografie september 2017
Zuid-Amerika
Brazilië
Kennis
suikerriet
FOTO: SWEETER ALTERNATIVE
Grootschalige suikerrietteelt voor ethanol in de Braziliaanse deelstaat São Paulo.

In Brazilië is de suikerrietteelt sinds 2000 fors gegroeid, deels door de toenemende vraag naar ethanol als energiebron. Dit heeft geleid tot concurrentie om de ruimte, en getrapte verdringing.  

 

Al eeuwenlang wordt er suikerriet verbouwd in Brazilië. De Nederlanders begonnen ermee in 1532, toen de VOC daarin ging investeren, vooral in het noordoosten van Brazilië. De suiker was hoofdzakelijk bestemd voor de Nederlandse markt. 

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.