Natuurgebieden als Nederlandse iconen

2 november 2016
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Nederland
Nieuws
Wadden
FOTO: BEELDBANK.RWS.NL, RIJKSWATERSTAAT
Schiermonnikoog

Bij de publieksverkiezing ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’ zijn het Nederlandse Waddengebied,  de Veluwe en het Nationaal park Hollandse Duinen als winnaars uit de bus gekomen, zo maakte prof. mr. Pieter van Vollenhoven maandagavond bekend tijdens een uitzending van De Wereld Draait Door. De verkiezing draagt bij aan de bekendheid van onze natuur en zet de mooiste gebieden van ons land op de kaart.

 

Nederland is mooie natuurgebieden rijk, maar veel van deze gebieden zijn vrij onbekend bij het grote (internationale) publiek. Het meerjarenprogramma ‘Naar Nationale Parken van Wereldklasse’ waarin diverse ministeries en andere organisaties met elkaar samenwerken, heeft een publieksverkiezing opgezet waarin Nederlands konden stemmen op het mooiste natuurgebied van Nederland.

Er kon gestemd worden op dertien genomineerde Nederlandse natuurgebieden, zoals De Friese WIJlanden, Nationaal Park Heuvelrug of NLDelta Biesbosch – Haringvliet maar ook Saba en omringende zee. Bijna 90 duizend Nederlanders hebben een stem uitgebracht. Staatsecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft zijn best gedaan om campagne te voeren en is blij dat zoveel mensen de moeite hebben genomen een stem uit te brengen. Het idee is om de natuur te versterken en te laten zien wat de natuur te bieden heeft. Het mooist zou zijn als deze gebieden zich gaan ontwikkelen tot nationale iconen van Nederland.

De uitslag is maandagavond bekend gemaakt:

  1. Het Nederlandse Waddengebied
  2. De Veluwe
  3. Nationaal Park Hollandse Duinen
  4. Nationaal park Oosterschelde
  5. NL Delta Biesbosch - Haringvliet

Naast de officiële verkiezingsuitslag is er door de vakjury ook nog een wildcard uitgereikt, deze ging naar de NL Delta Biesbosch – Haringvliet. Nummers één, twee, drie en de winnaar van de wildcard ontvangen een geldbedrag om te investeren in natuurontwikkeling maar ook het verbeteren van voorzieningen voor bezoekers, daarnaast krijgen ze ondersteuning in de vorm van kennis bij het verder ontwikkelen van de gebieden. Ook worden de winnende gebieden in zowel binnen- als buitenland gepromoot.

De Nederlandse overheid heeft voor de komende jaren 4 miljoen euro uitgetrokken om te besteden aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Nederlandse natuur. Het prijzengeld van deze verkiezing komt tevens uit dit potje.