Opstappen Servische ministers in Kosovo bemoeilijkt nieuwe dialoog

28 maart 2018
Auteurs:
Kevin van Huët
Redacteur bij DEGEOGRAAF.com
geopolitiek
Kosovo
Nieuws
FOTO: VEGIM ZHITIJA/FLICKR
Pristina, Kosovo

De relatie tussen Kosovo en Servië blijkt nog altijd een stroeve. Deze week werden nieuwe onderhandelingen over het normaliseren van de relatie tussen beide landen direct overschaduwd door incidenten in Kosovo. Maandag zorgden de arrestatie en uitzetting van Servische politicus Marko Djuric voor opschudding. Gisteren reageerden vier leden van de Servische Lijst, de Servische minderheidspartij in Kosovo, door op te stappen uit de Kosovaarse regering.

 

In Servië staat Djuric aan het hoofd van het bureau ‘Kosovo en Metohija’, de Servische naam voor Kosovo, dat door Servië wordt beschouwd als een autonome provincie. Een 'brutale provocatie', noemde Servische president Vucic de arrestatie van Djuric in de verdeelde stad Mitrovica in verschillende media. De dagen daarvoor dreigde Kosovo al met arrestaties als Djuric en zijn delegatie Kosovo zouden bezoeken.

Volgens Stefan van Dijk, ondernemer en al jaren woonachtig in Kosovo, is de timing van de onrusten geen toeval. 'Vorige week stemde Kosovo na een heel moeizaam proces voor grensafspraken met Montenegro, een voorzichtig succes. Een paar dagen later gebeurt dit', doelt Van Dijk op de komst van Djuric. 'Als je een politicus naar een land stuurt waarvan je weet dat hij er niet welkom is, dan kun je verwachten dat de politie ingrijpt. Dat zijn prachtige plaatjes voor Servische propaganda en het geeft de Servische Lijst een reden om uit de regering te stappen.'

Volgens Van Dijk zijn de incidenten dan ook in het belang van Servië. 'De Servische Lijst maakt geen geheim van de nauwe banden met Belgrado. En Belgrado maakt er geen geheim van dat ze de ontwikkeling van Kosovo graag tegenwerken. Het beeld van chaos en ellende dat nu van Kosovo wordt gecreëerd helpt niet mee om stabiliteit uit te stralen en handelsrelaties te bevorderen', sluit Van Dijk af.

Het normaliseren van de relatie tussen Kosovo en Servië is een eis van de Europese Unie voor beide landen om kans te maken op lidmaatschap. De Europese Unie heeft Kosovo en Servië tot kalmte gemaand.