Over koken en emancipatie

15 juni 2017
Auteurs:
Annelou Ypeij
Cedla, Universiteit van Amsterdam
Dit artikel is verschenen in: geografie juni 2017
Zuid-Amerika
Peru
Kennis
Lima
FOTO: CHRISTIEN KLAUFUS
In de gaarkeukens maken vrouwen om toerbeurt eten klaar, zoals hier in Comedor El Mirador

De veranderende organisaties van vrouwen in Lima 1978-2015

Waar migranten van het platteland zich vanaf de jaren 60 organiseren om zelf woonwijken te creëren aan de rand van Lima, starten de vrouwen eind jaren 70 gaarkeukens. Samen koken scheelt tijd en geld, en eromheen ontwikkelen zich ook activiteiten op het vlak van gezondheid en scholing. Wanneer de gaarkeukens vanaf de jaren 80 worden ‘gekaapt’ door het regime, vervolgd door het Lichtend Pad, en de corruptie om zich heen grijpt, lijken ze te hebben afgedaan. Maar nee.

 

In de jaren '70 worden de migratiestromen van het platteland naar Lima zo groot dat de hoofdstad van Peru uit haar voegen begint te barsten. Eerder konden nieuwkomers nog werk vinden in fabrieken en onderdak in de bestaande stadsdelen, maar dit wordt steeds moeilijker. Desondanks blijven nieuwe migranten op zoek naar een beter bestaan hun hoop op Lima vestigen. Het uitzichtloze rurale bestaan is de belangrijkste reden om weg te willen (in de jaren '80 komt daar het politieke geweld bij) en vooral jonge mensen en gezinnen gaan het avontuur aan.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.