Wil de echte elite opstaan?

26 augustus 2016
Auteurs:
Ton van Rietbergen
economisch geograaf, Universiteit van Utrecht
Opinie
elite
FOTO: FIO/FLICKR

Sociaal geograaf Josephine Bersee vroeg zich in de Volkskrant af ‘of het in Nederland politiek incorrect is om hoger opgeleid te zijn’?

Vanuit Hong Kong neemt zij een tendens tot nivellering naar beneden waar.  Arnon Grunberg  gaat in dezelfde krant in op haar stelling en meent te weten ‘dat meer weten, meer kunnen en meer ambitie in Nederland elitair wordt gevonden’, hetgeen volgens hem gelijk staat aan ‘verwerpelijk’.  

Maar wie of wat is nu eigenlijk de elite? Zo mag Thierry Baudet, de geestelijke vader van het referendum over Oekraïne, zich graag afzetten tegen de elite. Zo heeft de elite volgens hem ons Europa en de euro in gerommeld en doet zij er alles aan om de burger dom te houden. Toch lijkt Baudet me met zijn zorgvuldige maatpakken, arrogante uitstraling en bekakte Leidse accent nu juist een duidelijk voorbeeld van een elitair persoon.

Kortom, wil de echte elite nu opstaan, dan  kunnen we zelf uitmaken of we daar voor of tegen zijn.

Over de auteur
Ton van Rietbergen

Ton van Rietbergen is economisch geograaf aan de Universiteit van Utrecht, columnist bij DUIC en voorheen bij onder andere Telegraaf en AD. Ton is één van de grote fans van een portal voor geografie en geowetenschappen, hij vertegenwoordigt deze website dan ook namens de UU.

'Laten we alles wat geografie zo boeiend maakt samen brengen op www.geografie.nl'!