geografie september 2023

Veerkracht in Chicago | Snelle uitbreiding EU: illusie of geopolitieke realiteit? | Klimaatverandering en waterveiligheid in Zuid-Limburg | Málaga voorbij het strand | Slavernijverleden ook relevant bij aardrijkskunde | Didactiek van de hoop | In actie voor jouw leefomgeving | Geowerkvormen

Kennis

Snelle uitbreiding EU

illusie of geopolitieke realiteit?

De Russische inval in Oekraïne op 24 februari 2022 bracht een schokgolf teweeg in de EU. Binnen vier maanden kregen Oekraïne en Moldavië de status van kandidaat-lidstaat. Het perspectief van een EU met 35 of meer landen wordt ineens serieus besproken. Zo’n forse uitbreiding kan alleen na een ingrijpende hervorming van de huidige EU. Maar hoe dan?

Oekraïne & Rusland
Europese Unie
Kennis

Chicago

Veerkracht in een ongelijke stad

Precies drie jaar terug verlieten wij halsoverkop een nagenoeg ‘leeg’ Chicago na de sluiting van het Amerikaanse luchtruim vanwege covid. In maart waren we terug met een nieuwe groep masterstudenten Stads- en Economische Geografie van de Universiteit Utrecht. Weer zijn we getroffen door de sociale en ruimtelijke ongelijkheid en tegelijkertijd de veerkracht van deze stad en haar inwoners.

Chicago
Opinie

Europese laadpalen op de kaart

Was dit de laatste zomer met ‘laadpaalstress’?

Enkele jaren terug had nog niemand ervan gehoord, maar veel Nederlanders weten inmiddels wat het is: laadpaalstress. Ook deze zomer hebben ze de onzekerheden ervaren die samengaan met accu laden in het buitenland. Zijn de laadpalen niet defect? Hoef ik niet lang in de rij te wachten? Wordt mijn laadpas geaccepteerd? Zijn er wel genoeg (snel)laders?

Open kaart
Europa
Kennis

Donkere wolken boven het Heuvelland

Op 14 en 15 juli 2021 richtten overstromingen op tientallen plaatsen in de Eifel, de Ardennen en de uitlopers daarvan in het Limburgse Heuvelland enorme schade aan. Belangrijker nog dan de vraag hoe dit kon gebeuren, is de vraag of en hoe zulke overstromingen te voorkomen zijn.

waterveiligheid
Opinie

Ruimte voor Transitie

Impressie van het lustrumcongres

Geografie was, is en blijft een zeer breed, multidisciplinair en alsmaar veranderend vak. Maar ook met een aantal constanten. Zoals Rob van der Vaart schreef in de inleiding van het jubileumnummer van Geografie, greep het KNAG in 1983 ‘het honderdjarig bestaan vooral aan om zichzelf in de kijker te spelen als een club die bijdraagt aan het maatschappelijk debat’ en gingen ‘maar liefst twee van de drie lustrumactiviteiten over de Derde Nota Ruimtelijke Ordening’.

150 jaar KNAG
Kennis

Málaga: meer dan zon, zee en zand

Málaga heeft de afgelopen twee decennia een transformatie ondergaan. De ongekroonde hoofdstad van de Costa del Sol, voorheen vooral aankomst- en vertrekpunt, trekt zelf een groeiend aantal toeristen, onder wie veel cultuurliefhebbers. Ook bij internationale investeerders en digital nomads staat de stad steeds meer op het netvlies.

toerisme
Spanje
Opinie

Vijf redenen waarom het slavernijverleden relevant is bij aardrijkskunde

Honderdvijftig jaar terug kwam er een einde aan de slavernij in het Nederlands Koninkrijk. Dit beladen verleden is niet alleen voer voor geschiedenisdocenten. Het werkt door tot in het heden en is meer dan relevant in onze aardrijkskundelessen.

kolonialisme
onderwijs
Kennis

Verbeelding als motor voor verandering

Didactiek van de hoop

Je bent puber en je hoort in het nieuws, op school en in je omgeving over de klimaatcrisis. Vrijwel altijd is dit negatief nieuws. Als je weinig tot geen handelingsperspectief ervaart, kan dat leiden tot angstgevoelens en verlamming. Veel jongeren ervaren zulke klimaatstress. De ‘Didactiek van de hoop’ probeert dit te doorbreken. Dat kan ook in je aardrijkskundeles.

onderwijs
Nieuws

In actie voor jouw leefomgeving

Van 9 tot 13 oktober gaan jongeren van 10 tot 14 jaar gewapend met een app op hun mobieltje een chillplek in hun buurt inspecteren. Met die gegevens kan de gemeente of buurtvereniging actie ondernemen om die plek nóg mooier en leuker te maken. Doet jouw klas ook mee?

150 jaar KNAG
onderwijs
Nieuws

Een hoop werk uit handen én zelf wat lessen vooraf geven

Tips van een deelnemend docent

Natascha de Korte ging met haar groep 7 van basisschool De Parkiet op GeoWeek-expeditie met Wavemakers/Watersportverbond naar Den Haag. De dag stond in het teken van water en droogte in Nederland. Hoe bereidde Natascha haar klas voor en welke tips heeft ze voor collega’s die een volgende keer willen meedoen aan de GeoWeek?

onderwijs
GeoWeek
Kennis

Geowerkvormen

Tijdschalen aan een waslijn (en meer)

Fysische geografie bevat een hoop modellen en diagrammen die ver afstaan van de belevingswereld van leerlingen. De beschreven verschijnselen zijn bijvoorbeeld te groot, processen gaan te langzaam of ze blijven uit beeld, omdat ze diep in de aarde plaatsvinden. Met Geowerkvormen zet je leerlingen met simpele middelen aan het denken over fysische geografie. Succes verzekerd!   

onderwijs
Opinie

Boeken Geografie september 2023

  • Pallagst, K., M. Bontje e.a. (Red.). Handbook on Shrinking Cities. Edward Elgar.
  • Rli, ROB & RVS. Elke regio telt! Een nieuwe aanpak van verschillen tussen regio’s.
  • Brommer, B. Batavia in 1627. Wonen en leven in een multiculturele stad
  • Zill, M.O. Familiar strangers, distant neighbours. How the openness of asylum accommodation influences familiarization between asylum seekers and local residents.
  • Proulx, A. Veen, dras, moeras. Het onderschatte belang van veengebieden voor onze planeet
Boeken
recensie
Opinie

De schrijver als geoloog

De aarde volgens W.F. Hermans

Was hij niet zo’n briljant schrijver, dan hadden we over W.F. Hermans nooit zo vaak gelezen in Geografie. Zijn kwaliteiten als aardwetenschapper bleven daar duidelijk bij achter. Dat is een van de conclusies die je kunt trekken uit De aarde volgens W.F. Hermans. De schrijver als geoloog van Salomon Kroonenberg. 

Boeken
recensie
Opinie

Amsterdam wereldstad [podcast]

In onze hoofdstad gebeurt zo veel dat er elke week een podcast te vullen is met een ander stedelijk vraagstuk of probleem. Veel daarvan zijn geografisch. Denk aan woningnood, waterkwaliteit in de gracht, expats en hun effect op sociale cohesie, en de overlast van toeristen

Podcasts
recensie
Opinie

Verborgen Verhalen [podcast]

De ANWB gaat in Nederland op zoek naar bijzondere verhalen: over mysteries, eeuwenoude legenden, opvallende natuurverschijnselen. Ze zijn in alle uithoeken van ons land te vinden.

Podcasts
recensie
Nederland