geografie november/december 2014

De nieuwe treinstations | De Oekraïense revolutie vanuit Lviv | Energie als veiligheidsvraagstuk | Kleine geografi e van IKEA |
Mysterie Hondsrug ontrafeld | Enquête vmbo-examenprogramma

Kennis

De nieuwe treinstations: stedelijke visitekaartjes?

Dit jaar is het nieuwe Rotterdam Centraal geopend en ook in andere grote steden worden stations rigoureus verbouwd. Op het eerste gezicht een grote verbetering voor de reiziger. Maar zijn de stations ook visitekaartjes van de stad? Station en stad worden ontwikkeld volgens parallelle sporen.
 

Kennis

Burgerlijk nationalisme: De Oekraïense revolutie bezien vanuit Lviv

De stad Lviv is de bakermat van de pro-Oekraïense beweging, die zich de afgelopen maanden verspreidde naar het oosten van Oekraïne. Journalist Michiel Driebergen woont en werkt in deze stad en legt uit hoe dat komt.
 

Oekraïne & Rusland
geopolitiek
Oekraïne
Kennis

Energie als veiligheidsvraagstuk

De crisis rond de Oekraïne onderstreept nog eens hoezeer de EU voor de dekking van energiebehoeften is aangewezen op Rusland. Die afhankelijkheid maakt kwetsbaar en de energiedekking wordt nu scherper als veiligheidsvraagstuk gezien.
 

Oekraïne & Rusland
energie
Opinie

Het nieuwe reizen per ov

Frank van Dam kan niet wennen aan het nieuwe Nederlandse ov-systeem, terwijl hij in Lissabon de voordelen ervan ontdekt.

Blog: Stad in zicht
openbaar vervoer
Kennis

Een kleine geografie van IKEA

Ook voor geografen is een uitstapje naar de IKEA interessant. Of het nu gaat om gebiedsmarketing, internationalisering of woningbouw, de Zweedse meubelgigant pakt het op heel eigen wijze aan.
 

Opinie

Gevoel voor ruimte

Als geograaf beleef je soms iets persoonlijks dat appelleert aan je professionele gevoel voor ruimte en tijd, en de verschillen van plaats tot plaats. Jan Buursink, emeritus-hoogleraar sociale geografie aan de Radboud Universiteit, sluit deze rubriek af met enkele uiteenlopende ervaringen.

Geografische ervaring
Kennis

Sekswerkers en het waterbedeffect

De gemeente Utrecht sluit de prostitutieboten op het Zandpad vanwege mensenhandel. Amsterdam koopt ramen op om de panden op de Wallen andere bestemmingen te geven. De tippelzone aan de Keileweg in Rotterdam ging dicht vanwege onrust en overlast. Welk effect hebben bestuurlijke ingrepen in de geografie van sekswerkers?
 

Kennis

Van poortwachter naar gastheer

Portiers spelen een belangrijke rol in de regulering van de stedelijke nachteconomie. Sinds de jaren '90 werken ze steeds vaker in publiek-private samenwerkingsverbanden met de gemeente en de politie. Dat heeft vergaande consequenties voor hun takenpakket.
 

Als de nacht valt
Opinie

De mist van het Franse noorden

De volksverhuizing van Noord- naar Zuid-Frankrijk omvat allerlei cliché's. Martin de Jong probeert het te ontrafelen.

Blog: Kaartlezen
Frankrijk
Opinie

Milaan

Billy Gunterman gaat een weekend weg op een oude kaart: Milaan.

Blog: Oude kaart
stedentrip
toerisme
Milaan
Kennis

Mysterie Hondsrug ontrafeld

De afwijkende vorm van de Hondsrug leidde nog in de vorige eeuw tot zeer uiteenlopende verklaringen voor het ontstaan ervan. Waar de een ’n stuwwal zag, dacht een ander aan een keileemrand en een derde aan een rivierstelsel ontstaan door een breukenpatroon in de diepe ondergrond. Ze hebben het allemaal mis, blijkt uit onderzoek van fysisch-geograaf Enno Bregman.
 

geologie
Opinie

Buitencentrum Boomkroonpad

Buitencentrum Boomkroonpad in boswachterij Gieten-Borger richt zich met zijn natuureducatie vooral op basisscholen. Aardrijkskundedocenten die met hun leerlingen veldwerk komen doen, zijn zeker welkom, maar professionele fysisch-geografische ondersteuning kan het Buitencentrum niet bieden. Wie komt dat actief inbrengen?
 

Opinie

Pacific Decadal Oscillation

De Gaiahypothese stelt dat de aarde een levend, zelfregulerend organisme is. Tom Wils over de droogte in California en de veranderende zeetemperatuur aldaar.

Blog: Gaiahypothese
klimaatverandering
California
Nieuws

Aardrijkskunde: kijk op een veranderende wereld?

Hoe ervaren vmbo-leerlingen het nieuwe examenprogramma aardrijkskunde? De eerste peiling wijst uit dat de meesten het wel een leuk, interessant vak vinden en ook wel belangrijk, maar het leidt niet per se tot meer betrokkenheid. Weersextremen zijn populair als casus, watermanagement minder.
 

onderwijs
Opinie

Aardrijkskundeles van Jort Struik

Aardrijkskundedocenten zijn er in verschillende soorten en maten, én met verschillende motivaties. In deze rubriek interviewt Ton van Rietbergen steeds een andere docent over de passie voor het vak en het onderwijs. Jort Struik viel meteen op: een reisfanaat die van vreemde muziek houdt.

Aardrijkskundeles van ...
onderwijs