Het publieke belang voorop

21 september 2023
Dit artikel is verschenen in: geografie oktober 2023
Kennis
FOTO: GYROSTAT / WIKIMEDIA

Het publieke belang voorop

In de grillige platformeconomie verdwijnen digitale aanbieders zoals flitsbezorgdiensten soms even snel als ze opdoken. Waar platformtechnologie oorspronkelijk in dienst stond van een deeleconomie op idealistische grondslag, domineren nu vooral commerciële partijen. Seoul en Barcelona scheppen condities voor een lokale, democratische platformeconomie.

De afgelopen jaren was er een wildgroei aan digitale platforms, waardoor de consumptie van goederen en het gebruik van diensten steeds meer plaatsvinden via een digitaal platform. Continu worden nieuwe markten gevonden of gecreëerd waar platforms razendsnel kunnen uitgroeien tot dominante spelers.

Consumenten kunnen eenvoudig kiezen uit een breed scala producten en diensten, terwijl aanbieders dankzij de platformtechnologie eenvoudig toegang krijgen tot een grote groep mogelijke afnemers. De platforms leveren zelf meestal enkel de gestandaardiseerde technologie. Zij bepalen daarmee de spelregels van de markt en vangen als beloning een commissie op de verkoop. Denk aan grote spelers als Amazon, Deliveroo, Uber, Airbnb en Booking.com.

Commerciële platforms werpen zich wereldwijd op als onmisbare schakels in de economie, in de rol van makelaars en matchmakers. Het zijn machtige spelers die niet enkel een markt bedienen, maar ook de markt bepalen. Een ‘Uber’ werd al snel een synoniem voor een taxi, net als ‘Airbnb’ voor een vakantieaccommodatie. Platforms worden beschouwd als hét bedrijfsmodel van de 21e eeuw.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.