Geografie.nl

Kennis

Burgerschap: dat doen we zélf

Basisvaardigheden bij AK
onderwijs
Nieuws

Geografische Informatie cruciaal voor risicomanagement, ondanks onderbenutting

18 april 2024

Geografische informatie wordt steeds essentiëler voor bedrijven om grote risico's als gevolg van klimaatverandering te beheren. Ondanks dat 76 procent van de besluitvormers gelooft dat hun organisatie aanzienlijk kan profiteren van geografische informatie voor risicomanagement, blijkt uit onderzoek dat slechts 20 procent van de respondenten de volledige potentie ervan benut.

GIS
Nieuws

Belangrijke beurs voor Utrechtse bergonderzoeker

16 april 2024

Prof. dr. Walter Immerzeel, hydroloog aan de Universiteit Utrecht, kreeg onlangs een belangrijke beurs toegekend waarmee hij verder onderzoek kan doen in de Himalaya. De beurs (ERC Advanced Grant) wordt elk jaar toegekend aan uitzonderlijke onderzoekers voor projecten die tot een wetenschappelijke doorbraak kunnen leiden.

fysische geografie
Kennis

Groenland groen - Het planten van bomen in het land van ijs

4 april 2024

Het eens kale Groenland warmt op door klimaatverandering, waardoor het steeds geschikter wordt voor boomgroei. Echter, vanwege de geïsoleerde ligging van Groenland is natuurlijke groei door overgewaaide zaadjes bijna onbestaande. Een beetje hulp is dus welkom.

klimaatverandering
Groenland
Nieuws

Lesmateriaal: Migratie en de veranderende stad

3 april 2024

Nu te downloaden: lesmateriaal over hoe migratie onze hedendaagse steden beïnvloedt. 

onderwijs
Nieuws

IJskappen Groenland en Antartica smelten potentieel sneller dan verwacht

4 april 2024

De ijskappen op Groenland en Antarctica smelten mogelijk sneller dan voorspeld, wat kan leiden tot een versnelde stijging van de zeespiegel. Dit kritieke punt wordt verwacht te worden bereikt bij een wereldwijde temperatuurstijging van 1 tot 3 graden Celsius, met aanzienlijke gevolgen voor kustgebieden wereldwijd.

klimaatverandering
zeespiegelstijging
Nieuws

Geograaf in de prijzen: Peter Pelzer beste docent in wetenschappelijk onderwijs

2 april 2024
onderwijs
Kennis

De geologie van het aanrechtblad

1 april 2024

Een beetje scheikunde om uit te leggen waarom de oceanische plaat zwaarder is dan de continentale. En om en passant de samenstelling van een granieten aanrechtblad te duiden.

Vraag het de geoloog
geologie
Nieuws

De nieuwe Geografie is uit!

29 maart 2024

Veerkrachtig platteland | Plaatgrenzen in beweging | Free the map, nieuwe cartografie voor grenzen en migratie | Twee belevenismusea in Bremerhaven | De geologie van het aanrechtblad | Burgerschap: dat doen we zélf | Leerlingen en kolonialiteit | Ons broze moment