Nominaties voor de Glazen Globe

Het KNAG bekroont vanaf 1986 elke twee jaar het beste aardrijkskundige jeugd- of kinderboek met de Glazen Globe. Dit zijn boeken waarin thema’s zoals migratie, culturen, arm en rijk, reizen en natuurverschijnselen (aardbevingen of overstromingen) aan de orde komen. Achterliggend doel van de Glazen Globe is om kinderen en/of jongeren te interesseren voor aardrijkskunde. Boeken kunnen daarin een belangrijke rol vervullen, omdat zij veel aspecten van aardrijkskunde op een aansprekende manier onder de aandacht brengen. Dit zijn de vijf genomineerde boeken van dit jaar:
Wat is thuis? Over wonen, leven, weggaan en aankomen
Kristina Scharmacher-Schreiber & Lena Hesse, Gottmer
Een mooi vormgegeven boek rond een origineel thema. Het laat zien hoe mensen in Nederland en daarbuiten wonen, maar gaat ook over wanneer je je ergens thuis voelt. Een inspirerende verkenning van wonen en thuis zijn in de breedste zin van het woord.
Het dikke boek van onze bijzondere aarde
Cally Oldershaw, Lannoo
Dit werkelijk schitterend vormgegeven boek behandelt zeer veel verschillende fysisch geografische verschijnselen. Van zoutmeren tot honingraatverwering, eeuwig durend onweer of een paddenstoelrots. Alles wat je in de les zou kunnen behandelen en nog veel meer. Prettig neutraal geschreven door een aardwetenschapper met veel ondersteunende foto’s, kaartjes en tekeningen.
De vlucht van Farid
Marc de Bel, Pelckmans
Dit is een boek dat je niet gauw weglegt, een waargebeurd verhaal dat in je hoofd gaat zitten. Het beschrijft het vluchtverhaal van een Afghaanse jongen op inlevende wijze. Een verhaal over vriendschap en hoop, maar ook over de donkere kanten van irreguliere migratie, inclusief het verblijf in de hel van kamp Moria op Lesbos. Met ondersteunende tekeningen en foto’s en veel krantenartikelen.
De reis van Manie Schaafijs
Zindzi Zevenbergen & Hedy Tjin, de Harmonie
Een heerlijk, vlotlezend boek over de migratie van Francisco, in de 19e eeuw, van Madeira naar Suriname. De manier van vertellen is zeer origineel, als een oral history. Door de tekstballonnen lees je het verhaal vanuit een ander perspectief, alsof je zelf bij het gesprek aanwezig bent en het verhaal aan je wordt verteld. De originele vormgeving past perfect bij de sfeer van het verhaal.
Het begon met peper
Marrit Boogaars, Annemiek de Groot, Juul Lelieveld, Liesbeth Rosendaal, Gottmer
Dit boek is een welhaast perfect voorbeeld van vakintegratie van geschiedenis en aardrijkskunde. De geschiedenis van de kolonisatie en onafhankelijkheid van Indonesië en de relatie met Nederland, vroeger en nu, wordt werkelijk van alle kanten belicht. Heel open en respectvol wordt de geschiedenis behandeld en de uitwerking daarvan, toen en in de huidige tijd, beschreven. Reflectieve vragen helpen je ook om steeds weer de koppeling te maken met de huidige tijd. Ook dit boek heeft weer een erg mooie vormgeving.
Meer informatie over de jurering en toetsingscriteria vind je hier.