Agenda archief

Schuilingcongres: Veenhuizen en Fochteloërveen

Het Verenigingsgebouw, Veenhuizen
19 juni 2024

De stichting van de Kolonie van de Weldadigheid Veenhuizen heeft een bijzonder stempel gedrukt op deze hoek van Drenthe en Fryslân. Welke karakteristieken zijn zo kenmerkend en bijzonder dat de Koloniën (specifiek: Veenhuizen) in 2022 de status van Unesco Werelderfgoed hebben gekregen? Enerzijds biedt deze status mogelijkheden om recreatie en toerisme in deze regio te stimuleren, maar kan dit streven wel samengaan met bijvoorbeeld de bescherming van Natura 2000 gebied Fochteloërveen – het laatste restant van de eens zo immense Smildeger Venen?

Algemene ledenvergadering en KNAG-lezing 'Veerkrachtig Platteland'

6 juni 2024

Op donderdag 6 juni 2024 organiseert het KNAG haar jaarlijkse ALV met aansluitend een boeiende lezing met als thema 'Veerkrachtig Platteland' op Neude 11 in Utrecht. De lezing start na de ALV, om 20.15 uur, is gratis en ook voor niet-KNAG-leden bij te wonen. Alle geïnteresseerden zijn welkom! Kom luisteren naar Korrie Melis en Marlies Meijer, die de veelzijdigheid en veerkracht van plattelandsgemeenschappen belichten. De lezing is zowel fysiek als online bij te wonen.

Veldwerkdagen Orvelte

Orvelte
21 mei 2024

Elk voorjaar worden de veldwerkdagen in Orvelte (Drenthe) gehouden, als onderdeel van de universitaire aardrijkskundelerarenopleidingen. Naast studenten doen ook aardrijkskundedocenten mee, als nascholing.

Geowerkvormen 2.0 en de interactieve watercyclus

Universiteit van Amsterdam
16 mei 2024

Alfagammapartners organiseert een werkvormen carousel voor iedereen die fysische geografie voor leerlingen tastbaar en leuk wil maken. 

GeoWeek 2024

Nederland
13 mei 2024

De jaarlijkse GeoWeek vindt plaats van 13 tot en met 24 mei. Deze keer zijn het twee weken waarin leerlingen uit heel Nederland op expeditie kunnen gaan om aardrijkskunde te ontdekken. Je kunt nu je klas aanmelden voor een expeditie!

De Week van Ons Water

27 april 2024

Zoek je naar iets om te doen met je kinderen tijdens de meivakantie? Door heel Nederland kunnen er tijdens de Week van Ons Water weer leuke én leerzame wateractiviteiten worden bezocht.

 

Adventures in mapping – lecture by John Nelson

Utrecht Science Park, Vening Meineszgebouw A 1.15
26 april 2024

John Nelson is a strong advocate of visualization and cartography, and he is always eager to share his knowledge, mostly with an online presence. During this on-campus public lecture at Utrecht University, John will share his recent work with the ArcGIS Living Atlas at Esri. As Life Long Learning is a particular topic of interest, John will reflect on his own learning path and offer a few guidelines for your work, e.g. 'Throw away the default'. Knowing John, he will also share a few personal adventures in mapping.

Lessen voor een hoopvolle toekomst: Conferentie over duurzaamheidsdidactiek

Hogeschool Utrecht
12 april 2024

Ontdek de kracht van duurzaamheidsdidactiek tijdens de eerste editie van de Conferentie over Duurzaamheidsdidactiek op 12 april 2024, georganiseerd door Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, Hogeschool van Amsterdam en U-Talent. Leer van inspirerende keynote sprekers, ontdek innovatieve didactische benaderingen en deel praktische ervaringen rond duurzaamheidsonderwijs.

Webinar onderzoeks- en denkvaardigheden in het basisonderwijs

Online
11 april 2024

Werk je in de bovenbouw van het basisonderwijs en wil je je lessen voor aardrijkskunde, geschiedenis of thematisch onderwijs verrijken? Meld je dan snel aan voor een webinar over gericht werken aan onderzoeks- en denkvaardigheden!

Nascholingsmiddag Klimaatverandering - sloteditie

10 april 2024

Advertentie

Op woensdag 10 april 2024 organiseert educatieprogramma Tipping Point Ahead de voorlopig laatste Nascholingsmiddag Klimaatverandering. Deze sloteditie in de binnenstad van Utrecht combineert het beste van afgelopen jaren aan presentaties door vooraanstaande klimaatonderzoekers. 

Webinar Film & Klimaat - VO

Online
27 maart 2024

Elk jaar organiseert Filmhub Oost een webinar over hoe je een onderwijsthema kan combineren met film. Dit jaar focussen ze zich op Klimaat. Het webinar voor het voortgezet onderwijs zal op 27 maart worden uitgezonden op het YouTube kanaal.

Radboud Universiteit: Docentenmiddag Aardrijkskunde

21 maart 2024

In navolging van succesvolle eerdere docentendagen organiseert de sectie Geografie, Planologie en Milieu samen met de Radboud Docenten Academie een docentenmiddag Aardrijkskunde op 21 maart. Tijdens deze middag biedt de Radboud Universiteit een programma aan waarin een drietal PhD-onderzoekers hun huidige onderzoek presenteren, zodat docenten inzicht krijgen in hedendaagse onderzoeksmethodes en het actuele onderzoek dat plaatsvindt bij GPM.

Webinar Film & Klimaat - PO

Online
20 maart 2024

Elk jaar organiseert Filmhub Oost een webinar over hoe je een onderwijsthema kan combineren met film. Dit jaar focussen ze zich op Klimaat. Het webinar voor het primair onderwijs zal op 20 maart worden uitgezonden op het YouTube kanaal.

Atlantische Onderwijsconferentie 2024

20 maart 2024

Op woensdag 20 maart 2024 organiseert de Atlantische Commissie haar jaarlijkse nascholingsconferentie in Paushuize te Utrecht, met als thema: ‘The Weaponization of Everything. Oorlogsvoering op nieuwe terreinen in de samenleving’. Schrijf je uiterlijk woensdag 13 maart 2024 in!

Webinar: Het nationaal Deltaprogramma en de nieuwe exameneisen aardrijkskunde

12 maart 2024

Onder leiding van de deltacommissaris werken verschillende overheden en organisaties in het Deltaprogramma aan drie belangrijke thema's: de bescherming tegen hoogwater en overstromingen, voldoende zoetwater op de juiste plaats en een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting van ons land. Het spreekt voor zich dat dit programma in de vernieuwde examens aardrijkskunde is opgenomen.