Agenda archief

Vakdidactisch veldwerk Orvelte 2023

Veldwerkcentrum De Veldhoeve, Drenthe
15 mei 2023

Elk jaar organiseren de universitaire lerarenopleidingen aardrijkskunde een vakdidactisch veldwerk voor alle leraren-in-opleiding. Dit veldwerk is gericht op de didactiek van omgevingsonderwijs en veldwerk en bestaat uit het ontwikkelen en uitvoeren van veldwerk, workshops rondom de toepassing van apps en grondboringen, vakinhoudelijke verdieping en meer.

GeoWeek 2023

Nederland
8 mei 2023

De jaarlijkse GeoWeek, waarin leerlingen uit heel Nederland op expeditie gaan om aardrijkskunde te ontdekken. Schrijf de data vast op, meer informatie volgt.

Week van Ons Water

Nederland
1 mei 2023

De lente is begonnen en dat betekent dat de voorjaarseditie van de Week van Ons Water weer bijna voor de deur staat! Deze editie zal plaatsvinden van maandag 1 t/m zondag 14 mei. Help jij met jouw organisatie mee om het waterbewustzijn op lokaal, regionaal of op landelijk niveau te verhogen?

PaleoTime

Expo Houten
22 april 2023

PaleoTime-NL 2023 is een evenement speciaal voor dinosaurusfans, fossielenverzamelaars en paleontologen, met een fossielenbeurs, boeiende lezingen, infostands van musea en verenigingen, preparatie-demonstraties en nog veel meer. De jongste bezoekers kunnen bovendien deelnemen aan speciale kinderactiviteiten, zoals een grabbelton, kleurplaten en haaientanden zeven. 

Open avond Hogeschool Van Hall Larenstein

Velp & Leeuwarden
30 maart 2023

Op donderdagavond 30 maart staan de deuren van Hogeschool Van Hall Larenstein wagenwijd voor jou open. Tussen 18.00 en 21.00 uur ben je van harte welkom bij de opleiding(en) van jouw keuze en kun je kennis maken met docenten en studenten. Zoek je nog een opleiding in voltijd of deeltijd die je de skills geeft om de wereld futureproof te maken? Kom dan langs in Velp of Leeuwarden en laat je inspireren op de duurzaamste hogeschool.

Vaknetwerkbijeenkomst Regio Utrecht - Voedselvraagstukken

Utrecht
29 maart 2023

Deze bijeenkomst gaat helaas niet door.

Studiemiddag geowerkvormen

Amsterdam, UvA
24 maart 2023

Studiemiddag over fysisch geografische werkvormen. Je maakt kennis met een aantal eenvoudig uit te voeren en activerende werkvormen waarmee je (soms complexe) fysisch geografische verschijnselen en processen mee kunt verduidelijken in de klas.

150 jaar KNAG - Studiedag toekomstige examenprogramma's

Allard Pierson, Amsterdam
23 maart 2023

Wat zouden jongeren van 15 tot 18 jaar moeten leren bij aardrijkskunde in de komende decennia? Hoe ontwikkelen geografie en samenleving zich en wat betekent dit voor de inhoud van het schoolvak? Ter inspiratie verschijnt een essaybundel waarin vakinhoudelijke experts hun visie geven op deze vragen. Op 23 maart is er een studiedag waarop docenten, lerarenopleiders en curriculumdeskundigen met elkaar in gesprek gaan en verder ontwerpen aan een inhoudelijk koers. Bundel en studiedag vormen input voor toekomstige curriculumvernieuwingen van de examenprogramma’s vmbo, havo en vwo.

Atlantische Onderwijsconferentie

Utrecht
22 maart 2023

Op woensdag 22 maart organiseert de Atlantische Commissie de Atlantische Onderwijsconferentie in Utrecht. Het draait deze dag om Europa als geopolitieke speler in een nieuw veiligheidslandschap. De oorlog is teruggekeerd naar het Europees continent en daarmee is de geopolitieke wereld fundamenteel veranderd. In lezingen en workshops wordt  diep ingegaan op onder andere de hernieuwde positie van de NAVO en de veranderlijke relatie tussen de Verenigde Staten en Europa vanuit een historisch perspectief.

Nationaal geschiedenis onderwijs congres

Fort Vechten, Bunnik
17 maart 2023

Klimaat in de klas!
Mens en natuur in de geschiedenisles

Van bier tot Tokio

Amsterdam, Barlaeusgymnasium
10 maart 2023

Van bier tot Tokio: kennis en expertise delen en daar als docent aardrijkskunde weer wat van opsteken voor in je lessen, en tegelijkertijd op een gezellige manier bouwen aan een netwerk van AK-collega's. Kortom, een paar goede sprekers en ook genoeg ruimte om te borrelen en te kletsen met vakgenoten.

150 jaar KNAG - Tentoonstelling Open kaart

Allard Pierson, Amsterdam
2 maart 2023

In 2023 bestaat het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) 150 jaar. Naar aanleiding hiervan organiseert het Allard Pierson ‘Open kaart’, een tentoonstelling van kaartmateriaal uit zeven eeuwen, van Amsterdam tot de Noordpool en van Suriname tot Indonesië.

NGV themadag Aarde in beweging

Universiteit Utrecht, Koningsbergergebouw
18 februari 2023

Op zaterdag 18 februari 2023 organiseert de Nederlandse Geologische Vereniging de themadag 'Aarde in beweging'. De lezingen gaan in op geologische processen. Hoe is de opbouw van de aarde en welke gevolgen heeft dit voor het aardoppervlak? Hoe weten wij dat er subductie is? Hoe worden subductieprocessen gemodelleerd? Wat doet subductie met het Middellandse Zeegebied en welke gevolgen hebben de bewegende aardplaten uiteindelijk voor Nederland?

Vaknetwerkbijeenkomst Regio Utrecht - Migratie en de EU

Utrecht
25 januari 2023

Leo Paul (Universiteit Utrecht) praat ons bij over migratievraagstukken in de context van de EU. Met Uwe Krause (Hogeschool Fontys) duiken we in de Atlas of European Values, waar onderwijsmateriaal bij gemaakt is om het thema migratie met leerlingen te onderzoeken via een interactieve webtool. Natuurlijk is er ook ruimte in de bijeenkomst om zelf lesmaterialen en ervaringen te delen.

KNAG Onderwijsdag 2022

Amersfoort, De Flint
1 december 2022

De KNAG Onderwijsdag 2022 vindt plaats in de Flint in Amersfoort. Onder het thema Tijd voor Geografie wordt gekeken naar het belang van geografie in het verleden, heden en de toekomst.