O&L G08 2024

15 november 2024
Dit artikel is verschenen in: geografie 2024 | 8
Onderwijs & Lesmateriaal
onderwijs
Nieuws

KNAG-posters

Jurjen Rouwenhorst, student Geo Media & Design aan de Aeres Hogeschool, heeft tijdens zijn stage bij het KNAG twee AK-posters voor in de klas gemaakt. De ene gaat over platentektoniek en laat belangrijke plaatbewegingen over de hele wereld zien. De andere poster toont ‘de geografie van de spijkerbroek’: welke weg heeft dit kledingstuk afgelegd over de wereld, hoeveel katoen en water is er nodig voor één broek en waar komt die typische blauwe kleur vandaan? Op de Onderwijsdag kun je beide posters bij de KNAG-stand kopen voor € 5. Daarna zijn ze ook te bestellen via de website, maar dan met verzendkosten. 

Wageningen University lesmateriaal

Wageningen University heeft allerlei lesmateriaal ontwikkeld – ook voor aardrijkskunde. Zo leer je in het Wereldvoedselspel over het verdelingsvraagstuk, voedselbeschikbaarheid, verspilling en meer. Het spel is ontwikkeld voor middelbare scholieren, maar ook geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool, met wat eenvoudigere vragen.

De gratis lesmodule Summer in the city is voor 5 en 6 vwo en gaat over de vraag: hoe kun je een stad zo ontwerpen dat er geen lokale klimaatproblemen ontstaan? Je leert over weersverschijnselen en luchtkwaliteit in de stad, waarbij straling, warmtetransport, verdamping en gaswetten een belangrijke rol spelen. De module omvat fysische practica, leerlingen gaan aan de slag met data-analyse en passen het geleerde toe in een slotopdracht waarin ze verantwoordelijk zijn voor een stukje klimaatbeleid binnen de stad.

Aardrijkskunde door een mensenrechtenbril

Amnesty heeft allerlei lesmateriaal ontwikkeld voor primair tot en met hoger onderwijs, dat je als bouwstenen maar ook los kunt gebruiken. Voor vmbo-onderbouw is er bijvoorbeeld De Kinderrechtenreis. Deze gaat over het recht op een schone en veilige leefomgeving en vertelt het verhaal van bewoners van het Amazonegebied in Brazilië. In het online lesmateriaal BRAVE staan verhalen van jonge mensenrechtenverdedigers centraal. Zo vertelt Dunia uit Honduras over de landonteigening waarvan zij en haar gemeenschap slachtoffer zijn. Dit onderwerp komt terug in de bovenbouw. Bij elke module zitten twee verdiepingslessen. Bij de module over het verhaal van Dunia wordt bijvoorbeeld uitgezoomd naar milieuproblemen op mondiale schaal.

In november en december kun je met je school of klas weer meedoen aan de actie Write for Rights. Dit jaar wordt onder andere geschreven voor de wet’suwet’en uit Canada, die zich verzetten tegen de aanleg van een gasleiding in hun leefgebied. Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op de website.

Chatbots in het onderwijs

Willem Korevaar

Scholengroep Spinoza is de uitdaging aangegaan om te onderzoeken hoe chatbots in het onderwijs te gebruiken zijn. Docenten van het Dalton College Voorburg en ’s Gravendreef College hebben daarom vier chatbots gebouwd - ook een voor het vak aardrijkskunde, genaamd Tecto.

Bij de chatbot zijn voorbeeldvragen als hulp bij het stellen van de juiste vragen. Hiermee kunnen leerlingen de bot inzetten als overhoorprogramma met feedback of bij zichzelf testen of ze het leerdoel hebben bereikt. De chatbot vraagt naar het leerjaar en de leerlaag om het taalniveau aan de leerling te passen. 

Het grote verschil met ChatGPT is de manier waarop de leerling in Tecto wordt benaderd en de aandacht voor het leren. Tecto gratis en je hoeft er geen account voor aan te maken. De chatbot verkeert nog in de testfase en  de content bij bijvoorbeeld aardrijkskunde is daarom nog beperkt tot Leefomgeving havo en Aarde havo/vwo. 

Bouw je toekomst

De opwarming van de aarde, uitputting van grondstoffen, het woningtekort, onze uitstoot, de groeiende afvalberg, bevolkingsgroei en ruimtegebrek, ze hebben allemaal met elkaar te maken. Er zijn een heleboel mogelijkheden om een duurzame toekomst te creëren en daar moeten we samen aan werken. De interactieve serie Bouw je toekomst van Nature Building Lab geeft je inzicht in de toekomst van bouwen en wonen en daagt je uit om mee te zoeken. De lessenreeks is gemaakt voor studenten mbo, hbo en llo (leven lang ontwikkelen). Maar vanwege de stapsgewijze opbouw en begrijpelijke taal is deze zeker ook interessant in de bovenbouw van het vwo. De eerste video (van de vier), die nu gereed is, duurt ongeveer 15 minuten en gaat over circulariteit in de bouw. De volgende zullen gaan over uitstoot, gezondheid en energie. Hou ze in de gaten.