Recente publicaties

Nederland versus Noordijn-Westfalen

Roij Scholten Milan Verploegen Merle Gerritsen Patrick Diamandas Lucas Rutting Kenneth Rijsdijk

Zonne-energie vergt duurzaam beleid

Tussen 2000 en 2010 werd de capaciteit aan zonne-energie in Nederland vervijfvoudigd, terwijl deze in het aangrenzende Noordrijn-Westfalen verhonderdvoudigde. Op sociaal-cultureel, economisch en geografisch vlak lijken de gebieden sterk op elkaar. Het energiebeleid is echter radicaal anders.

energie
Duitsland

Giftig goud

Sarah Aly Bas Bijleveld Joris Buis Nienke Edelenbosch Tim van der Meer Kenneth Rijsdijk

Kwikvervuiling in Suriname

‘Ik zal niet ontkennen dat kwik giftig is; het is gevaarlijk’, aldus Jimmy, een lokale gouddelver in de Brokopondo-provincie. De kleinschalige goudwinning in Suriname brengt grote hoeveelheden kwik in het milieu, met alle gevolgen voor mens en natuur van dien. Constructieve oplossingen – bijvoorbeeld vanuit overheid en mvo – worden niet geboden.

 

Suriname

Vruchtbare bodems van Mauritius verdwijnen in zee

Sietze Norder Kenneth Rijsdijk Harry Seijmonsbergen Emiel van Loon Soonil Rughooputh Timo Kamminga

Voordat de Nederlandse kolonisten het eiland in 1638 inpalmden, was Mauritius bedekt met tropisch regenwoud. Meer dan 98 procent is gekapt waardoor bodems minder beschermd zijn tegen hevige regenval. Voedingsstoffen en landbouwchemicaliën spoelen in rivieren en bedreigen het koraalrif rondom het eiland. Een erosiemodel laat zien hoe natuurlijke en menselijke factoren dit proces versnellen.

Mauritius
Meer publicaties