Watersafari voor docenten

Rotterdam stadsdeel IJsselmonde
9 oktober 2024 - 15:45
9 oktober 2024 - 18:00
BEELD: WIKIMEDIA COMMONS
IJsselmonde en omstreken.

Nascholing voor VO-docenten aardrijkskunde: 
De invloed van klimaatverandering op waterbeheer

Klimaatverandering is niet langer een verre toekomst, maar een realiteit die de veiligheid en leefbaarheid van onze eigen Hollandse delta op de proef stelt. Deze bijeenkomst biedt u de kans om diepgaande kennis op te doen over de invloed van klimaatverandering op waterbeheer, met een specifieke focus op de Rotterdamse regio – een gebied waar waterveiligheid, zoetwaterbeschikbaarheid en stedelijke ontwikkeling onder toenemende druk staan.

Aan de hand van concrete voorbeelden in een Rotterdamse woonwijk nemen experts u mee langs de belangrijkste uitdagingen op het gebied van waterbeheer in het licht van een veranderend klimaat. O.a. de volgende thema’s komen aan bod:

Stedelijke gebiedsontwikkeling: In de omgeving van IJsselmonde bestaat, mede door de hoge verdichtingsgraad en de toenemende vraag naar nieuwe woningen, een grote druk op de openbare ruimte. Dit vraagt om creatieve oplossingen waarbij meervoudig ruimtegebruik mogelijk wordt gemaakt. Hoe zorgen we voor een toekomstbestendige stad met ruimte voor wateropvang en groen, waar we fijn en veilig kunnen leven?

Wateroverlast en watertekort: Door klimaatverandering wijzigt niet alleen de temperatuur, maar verandert ook het neerslagpatroon. Naast langere periode van droogte, zullen ook steeds vaker extremere buien voorkomen. We moeten onze wijken en steden beter voorbereiden op deze intensievere neerslagpatronen én periodes van droogte. Wat kunnen we doen om overlast te voorkomen, en welke rol spelen innovatieve afwateringssystemen en klimaatadaptieve maatregelen hierin?

Verzilting: De Rotterdamse regio, met haar ligging in de delta, wordt door verhoogde zeespiegel en afnemende rivieraanvoeren geconfronteerd met een tekort aan zoet water. Dit heeft niet alleen invloed op het peilbeheer (waterkwantiteit), maar ook op de aanwezige flora en fauna in de watergangen (waterkwaliteit). Welke maatregelen kunnen we nemen om de impact (zoveel mogelijk) te beperken?

De route loopt door het Rotterdamse stadsdeel IJsselmonde en is gebaseerd op de ‘Watersafari’: de succesvolle excursies die waterschap Hollandse Delta organiseert voor eigen medewerkers en gebiedspartners. De rondleiders zijn Jack de Ruiter (proces engineer) en Karen Huybens (planvormer) van waterschap Hollandse Delta, die goed bekend zijn met de uitdagingen in dit gebied en werken aan oplossingen.

Globaal programma

15.30 - 15.45 uur Inloop

Verzamelpunt is bij station Barendrecht. Idealiter kom je met de trein, maar er is ook een groot parkeerterrein. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent, aangezien de bus stipt om 16.00 uur vertrekt.

16.00 uur Vertrek bus

In ongeveer anderhalf uur rijden we langs verschillende locaties waar de rondleiders toelichting geven. We stoppen o.a. bij een waterberging en een gemaal, waar we ook binnen zullen kijken.

17.30 – 19.00 uur Napraat met een drankje

Om na te praten, je laatste prangende vragen te stellen maar ook om met elkaar te discussiëren over hoe je dit in je lessen verwerkt, sluiten we deze bijeenkomst gezamenlijk af in Café Clementine. Dit bevindt zich naast station Barendrecht.

Belangrijk:

  • Zorg dat je op tijd bent. De bus vertrekt om 16.00 uur en kan helaas niet wachten op laatkomers.
  • Er is plek voor maximaal 25 mensen. Schrijf je dus snel in om zeker te zijn van een plekje.
  • Eerst volgt een automatische bevestiging, een week van tevoren ontvang je alle benodigde info.
  • Mocht je onverhoopt niet kunnen, laat het dan even weten, zodat we jouw plekje aan iemand op de wachtlijst kunnen geven (educatie@wshd.nl).

Inschrijven via dit formulier

 

De bijeenkomst is gratis en wordt aangeboden door waterschap Hollandse Delta, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, gemeente Rotterdam en het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap (KNAG).