AGORA Magazine: lust en liefde

5 februari 2021
Auteurs:
Sander van Lanen
Docent Sociale Geografie en Planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Gepromoveerd op bezuinigingservaringen van jongeren uit Ierse achterstandswijken aan University College Cork.
Nieuws
FOTO: NATHAN FOSTER

Verlangen in de ruimte: lust en liefde in onze (semi)publieke en private levens.

 

Liefde, lust en seksualiteit worden vaak gezien als onderdeel van iemands privéleven: het hoort achter de gordijnen en liever nog in de slaapkamer. Wie heeft niet ‘get a room’ gehoord wanneer er zogenaamd ‘te klef’ wordt gedaan. Met andere woorden, doe het uit andermans zicht.

Als we echter stil staan bij lust, liefde en seksualiteit kunnen we niet ontkennen dat het overal kan spelen en dus soms expliciet maar veelal subtiel in ons zicht is. Waar ontmoeten we mensen? Hoe ben jij aan je huidige partner(s) gekomen? En speelt lust echt alleen maar een rol in de slaapkamer? De ‘huidhonger’ en ‘knuffelbubbels’ van de coronapandemie leggen mooi bloot hoe lust en liefde mede ontstaan in sociale interacties, en deze sociale interacties zijn nog altijd meestal ruimtelijk.

In dit themanummer van AGORA Magazine breken we daarom een lans voor de studie van lust, liefde en seksualiteit in de Nederlandstalige geografie en planologie. Daar waar er internationaal steeds meer aandacht is voor deze onderwerpen – en voor emoties en belichaamde ervaringen in het algemeen – blijft dit in het Nederlands taalgebied nog wat hangen. We halen lust en liefde uit de privésfeer om te zien hoe seksualiteit, liefde en lust verbonden zijn met alledaagse ruimtelijke activiteiten en interacties. Natuurlijk kunnen we denken aan de geografie van sekswerk(ers) en seksbedrijven, of het wel of niet bestaan van homowijken, maar er is veel meer dan dat.

Zo duikt Faith Taylor bijvoorbeeld dieper in relaties tussen de woningmarkt en lust/liefde: wat is de impact van de oververhitte woningmarkt op het liefdesleven en seksleven van individuen en stellen? Op basis van onderzoek in London laat ze zien dat partners snel gaan samenwonen vanwege de hoge huizenprijzen en huurprijzen, wellicht een financieel-strategische keuze, maar wel met gevolgen voor het intieme leven van mensen.

Daarnaast reflecteren Sam Miles en Emiel Maliepaard in twee artikelen op de verwevenheid van digitale en materiële omgevingen die gezamenlijk een rol spelen in onze romantische en seksuele activiteiten. Het gebruik van dating apps onder mannen die op mannen vallen wordt uitgebreid besproken in het themanummer. De auteurs staan hierbij specifiek stil bij de ruimtelijke factoren binnen online dating en hoe de verwevenheid tussen materiële en digitale ruimten intenser en complexer wordt door online dating.

Natuurlijk kunnen we niet om explicietere seksueel praktijken heen, en dat willen we ook niet. Aan de hand van een expositie over Klappensex bespreekt Gert Hekma vanuit historisch en eigentijds perspectief de rollen van openbare toiletten voor het seksleven van mannen die (ook) met andere mannen seks wilden hebben. Een eyeopener voor eenieder die iets meer wil leren over de geschiedenis van cruising in openbare plekken.

Tot slot, hoewel liefde, relaties en seks veelal positieve onderdelen van ons leven lijken, laat een interview met een expert op het gebied van huiselijk geweld, Suzanne Bouma, zien dat thuis niet per definitie een veilige plek is. Maar net zoals intimiteit en seksualiteit niet beperkt blijven tot de privésfeer, geldt dat, ondanks de term, ook niet voor huiselijk geweld: vaak begint huiselijk geweld of  vindt het plaats buiten het huis en resulteert het in minder mobiliteit en dus sociale isolatie van slachtoffers. De geografie van huiselijk geweld en (ex-)partnergeweld is ook binnen de internationale culturele/sociale geografie nog een onontgonnen terrein.

Kortom, dit nieuwe themanummer laat de lezer nadenken over de verscheidene rollen van liefde, lust en seksualiteit binnen onze samenleving – de rollen die de private, semipublieke en publieke plekken met elkaar verweven, en de vele niveaus waarop lust en liefde zich in ons dagelijks leven afspelen. Het nieuwe AGORA Magazine is te bestellen via agora.secretaris@gmail.com.

Een voorproefje is ook te zien op agora-magazine.nl.