De noodtoestand uitroepen over het klimaat: helpt dat?

7 september 2021
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Nieuws
FOTO: GILL PHOTO/WIKIMEDIA (CC)
Spandoek over de klimaatnoodtoestand bij een demonstratie in Juneau, Alaska (2020).

De covid-19-pandemie bracht menig land ertoe de noodtoestand uit te roepen om snel politieke knopen te kunnen doorhakken. Moeten we hetzelfde te doen voor de klimaatcrisis en het biodiversiteitsverlies? Samen met een team van onderzoekers zette James Patterson van Geosciences, Universiteit Utrecht, de voor- en nadelen op een rij.

Focus vs verzet

Als je de noodtoestand uitroept voor een probleem, geeft dat publieke focus en draagvlak. Maar we hebben al te maken met een coronacrisis, schrijven de onderzoekers, en een klimaatalarm kan ook gevoelens van angst en schuld oproepen, waardoor mensen juist lamgeslagen raken. En het kan ertoe leiden dat klimaatontkenners gehoor vinden met een pleidooi voor een ‘terugkeer naar het oude normaal’.

Snelle actie vs duurzaamheid

In een noodsituatie kunnen beleidsmakers snel knopen doorhakken, maar je loopt ook het risico dat verschillende stemmen en behoeften niet gehoord worden en dat er gegrepen wordt naar quick fixes in plaats van te zoeken naar lange-termijnveranderingen die echt nodig zijn voor een duurzame wereld. Volgens de onderzoekers is zo’n noodkader slechts één instrument, waarop je ook niet te veel moet leunen. Lees hier meer.