De tien bestgelezen artikelen van geografie.nl in 2018

31 december 2018
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Nieuws
Narcos
FOTO: JONAS JACOBSSON/UNSPLASH

Dit waren geografie.nl's tien best gelezen artikelen in 2018, van ophef over de atlas tot vrijwilligerswerk en droogte.

 

Atlas afgeschaft op Centraal Examen
Sinds december 2017 is er, naast de Grote Bosatlas, een nieuwe schoolatlas: Alcarta. Beide atlassen voldoen aan de door het College voor Toetsen en Examens (CvTE) gestelde eisen voor een atlas als hulpmiddel bij het centraal examen aardrijkskunde havo en vwo.

Leefbaarheid en toerisme in Amsterdam
Steeds vaker komt in het nieuws dat toerisme de leefbaarheid van buurten aantast. Dit lijkt zelfs een algemeen gegeven te worden. Klopt dit wel? Anne Hootsmans en Emma Berndsen (scholieren van het Ichthus Lyceum) hebben zich voor hun profielwerkstuk zeven maanden lang in deze kwestie verdiept. Hiermee wonnen zij de tweede prijs van de KNAG Werkstukswedstrijd. In dit artikel lichten zij hun onderzoek toe.

Kaapstad & Day Zero
Maandenlang leefden de vier miljoen inwoners van Kaapstad met het doemscenario van Day Zero, de dag dat er geen water meer uit de kraan komt. Eerst zou die in april aanbreken, daarna in juli, in augustus en nu mogelijk pas in 2019. Kaapstad beleeft de toekomst van veel andere wereldsteden.

Wen er maar aan! Migratie en ontwikkeling: een ongemakkelijke boodschap
Afrika is een mobiel continent: mensen zijn on the move. Daarnaast groeit Afrika sinds het begin van dit millennium economisch en sociaal snel. Welk verband is er met de internationale migratie? We nemen een duik in de migratiedynamiek toen het nog niet zo goed ging, vóór 2000, en in de booming jaren 2000-2015.

Atlas blijft fundament aardrijkskundeonderwijs
Op 27 augustus maakte het College voor Toetsing en Examens (CvTE) bekend dat de atlas verdwijnt op het centraal eindexamen aardrijkskunde. Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) betreurt dit ten zeerste omdat alle leerlingen moeten leren omgaan met kaarten en de atlas hierbij het instrument is van geografen.

Vluchten voor het klimaat? Het verhaal van Tuvalu
Donkere wolken pakken zich samen boven het eilandstaatje Tuvalu, als je het nieuws geloven mag. In 2050 is Tuvalu misschien volledig door de oceaan opgeslokt. Tuvaluanen zijn niet voor niets de eerste officiële erkende klimaatvluchtelingen ter wereld. Toch willen de bewoners van Tuvalu helemaal niet als klimaatvluchtelingen bestempeld worden; zij zien dit zelf heel anders. Hoe zit dat precies?

Fosfaatschaarste bedreigt wereldvoedselvoorziening
Dankzij kunstmest kon de landbouwproductie de groei van de wereldbevolking bijhouden. Het belangrijkste bestanddeel daarvan, fosfaat, dreigt echter op te raken en kan een speelbal worden van geopolitiek. Hergebruik van fosfaat is mogelijk, maar ook moeilijk en ontoereikend.

Vrijwilligerstoerisme: goede zaak?
Vrijwilligerstoerisme is populair onder jongeren. Je ziet wat van de wereld, maakt contact met de mensen daar en kunt ook iets voor ze betekenen. Maar schieten die er veel mee op en draagt het bij aan een beter begrip van de wereld?

Van Brexit uit de EU naar exit Noord-Ierland?
De Britse discussie over Brexit en de onderhandelingen met de EU hebben onbedoeld de status van Noord-Ierland als deel van het Verenigd Koninkrijk weer op de agenda gezet. Opeens is de hereniging van Noord-Ierland met de Ierse Republiek, binnen de EU, weer meer in beeld. 

Klarendal: tussen volksbuurt en elitewijk?
Het Arnhemse Klarendal is veranderd van krachtwijk in een leefbare volkswijk met een Modekwartier. Vanuit de Radboud Universiteit hebben we deze veranderingen onderzocht. In Geografie rapporteren we de komende tijd over onze bevindingen, telkens vanuit een andere invalshoek.