Medailleregen in heet Beijing tijdens WK Aardrijkskunde
De Nederlandse delegatie aan de Internationale Geografie Olympiade (iGeo) in Beijing gaat naar huis met twee zilveren en een bronzen medaille, het beste resultaat van de afgelopen tien jaar.
Greetje Huisman uit het Groningse Wildervank mocht een zilveren medaille met een gouden randje mee naar huis nemen. In een deelnemersveld van 174 scholieren uit 47 verschillende landen kwam ze met haar vijftiende plaats net tekort voor een gouden medaille(*). Wel mag ze zich met deze klassering een van de best scorende meiden wereldwijd in Aardrijkskunde noemen.
Rick Nelen uit Tholen won eveneens een zilveren medaille. Op een van de drie verschillende onderdelen wist hij zelfs een negende plaats te veroveren. Een bronzen medaille was er voor Wessel Bruinsma uit Leidschendam en dat terwijl hij nog maar in het voor-examenjaar zit.
Winnaar posterswedstrijd
Het Nederlandse team won ook de posterwedstrijd van de 47 deelnemende landen. Binnen het thema Sustainable Cities presenteerde de Nederlandse delegatie succesvol een poster over watergebruik in Rotterdam en wonnen zowel de juryprijs als de leerlingenprijs.
Aardrijkskunde Olympiade
De vier kandidaten plaatsen zich voor de internationale eindronde na een schriftelijke voorronde – waar ruim 6300 scholieren uit heel Nederland aan deelnamen – en een nationale eindronde op de lerarenopleiding van Fontys Hogescholen in Tilburg. Na enkele voorbereidingsdagen, waar nog eens extra getraind werd op het geografisch veldwerk en het beantwoorden van geografische vraagstukken, vertrok het Nederlandse team vrijdag 21 augustus richting de Chinese hoofdstad.
In de dagen in aanloop op de internationale finale werd er ook nog een bezoek gebracht aan de Nederlandse Ambassade. De middelbare scholieren werden ontvangen door David Pho, Educatie counselor van de Nederlandse Ambassade, die de studenten namens de ambassadeur warm welkom heette in Beijing. De vier scholieren, vertelden over hun dagelijks leven en presenteerden de geografie van de eigen omgeving. De Chinese studenten Nederlandse Taal en Cultuur van de Communication University of Beijing, presenteerden op hun beurt – in bijna perfect Nederlands – over de duurzame ontwikkeling van de stad Beijing, onderwerp van het iGeo geografisch veldwerk.
De Internationale Geografie Olympiade bestaat uit drie onderdelen: een kennistoets, een geografisch veldwerk en een multimediatoets. Aansluitend op de internationale olympiade nemen de scholieren deel aan een post-iGeo excursie. Hierbij reizen ze langs een deel van de oude zijderoute.
* De Internationale Geografie Olympiade (iGeo) kent een verdeelsleutel van 1:2:3 voor respectievelijk gouden, zilveren en bronzen medailles, waarbij het uitgangspunt geldt dat de helft van de deelnemers een medaille ontvangt. In Beijing werden 14 gouden medailles uitgereikt (plaats 1-14), 30 zilveren medailles (plaats 15-44) en 43 bronzen medailles (plaats 45-87).