Onderwijsdag 2023 – sneak preview [2]: Ontdek ‘Emotienetwerken’: Verken emoties en onderlinge communicatie in de klas

9 oktober 2023
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Nieuws

Deze serie geeft alvast een inkijkje in een aantal workshops en excursies waaraan je kunt deelnemen tijdens de Onderwijsdag op woensdag 22 november a.s. Deze keer de workshop 'Emotienetwerken bij gevoelige onderwerpen in de klas' (workshop C08) door Eefje Smit (Hogeschool Utrecht), Caroline Matla & Dorien Wijstma (Landschap Erfgoed Utrecht).

Emotienetwerken

In het onderwijslandschap staan we voor verschillende uitdagingen, waarvan het omgaan met de sterke gevoelens van leerlingen bij gevoelige onderwerpen zoals migratie, klimaatverandering en kolonialisme er één is. In deze voorproef van de workshop 'Emotienetwerken bij gevoelige onderwerpen in de klas' nemen we je mee in een innovatieve benadering om deze gesprekken te begeleiden.

Leerlingen hebben vaak sterke betrokkenheid bij geografische vraagstukken, maar hoe kunnen we docenten ondersteunen bij het respectvol en effectief bespreken van deze gevoelige onderwerpen? In deze workshop introduceren Eefje Smit, Caroline Matla en Dorien Wijstma de werkvorm 'Emotienetwerken,' ontwikkeld door experts op het gebied van erfgoededucatie. Deze werkvorm nodigt leerlingen uit om zich te verdiepen in het perspectief van anderen en hun eigen begrip te verdiepen.

Tijdens de workshop gaan we actief aan de slag met twee werkvormen van Emotienetwerken en laten we zien hoe ze kunnen worden toegepast in het domein van erfgoededucatie. Bovendien zullen we deze werkvormen koppelen aan actuele geografische vraagstukken, waardoor de workshop niet alleen informerend maar ook direct toepasbaar wordt.

Klimaat en emoties

Bouw bruggen tussen leerlingen bij gevoelige onderwerpen

Onze drijfveer is het creëren van een veilige omgeving waarin leerlingen zich kunnen uiten en kunnen leren van elkaars perspectieven. We begrijpen dat gevoelige onderwerpen sterke emoties kunnen oproepen, en we willen docenten de instrumenten aanreiken om deze emoties te leiden in constructieve gesprekken. Daarbij richten we ons niet alleen op het vergroten van kennis, maar ook op het ontwikkelen van attitudes en het stimuleren van affectieve doelen. We geloven dat Emotienetwerken een waardevolle aanvulling kan zijn op het repertoire van docenten en kan bijdragen aan betekenisvol en duurzaam onderwijs.

Sluit je aan en ontdek meer over:

  • Hoe Emotienetwerken werkt en waarom het effectief is.
  • Hoe je deze werkvorm kunt toepassen op gevoelige geografische vraagstukken.
  • Hoe je een veilige omgeving kunt creëren waarin emoties worden gerespecteerd.

Onze volledige workshop zal dieper ingaan op deze onderwerpen en praktische handvatten bieden voor docenten om Emotienetwerken te integreren in hun eigen lespraktijk. Kortom, bereid je voor op een interactieve en stimulerende workshop die je zal helpen om gevoelige onderwerpen in de klas effectief en met inspiratie aan te pakken!