Eeuwenlang was de Arabische Golfregio dunbevolkt. Met de vondst van olie en de daarmee gepaard gaande ontwikkelingen vanaf de jaren ’ 70 ontstond een ongekende bevolkingsgroei. Omans bevolking verdrievoudigde in veertig jaar tijd van 128 naar 359 miljoen mensen. Zowel de natuurlijke bevolkingsgroei als de instroom van migranten heeft bijgedragen aan de bevolkingsexplosie. Het groeipercentage ligt ook nu nog boven het gemiddelde van andere landen in ontwikkeling.
In de natuurlijke bevolkingsgroei zijn grofweg drie fasen te onderscheiden. Tussen 1950 en 1970 kende Oman een stagnerende en zelfs negatieve bevolkingsgroei. Geboortecijfers waren hoog, maar sterftecijfers lagen soms nog hoger door slechte leefomstandigheden, gebrek aan gezondheidszorg en politieke onrust en stammenstrijd. In deze periode vertrokken veel Omani naar andere landen van het Arabisch Schiereiland en de kust van Oost-Afrika.
Vanaf 1970, toen de huidige sultan Qaboos aan de macht kwam, verviervoudigde de bevolking van ongeveer een half miljoen eind jaren 60 tot twee miljoen in 1990. Dit waren de jaren van de ‘wederopstand’, met een enorme natuurlijke bevolkingsgroei en dito toename van de migrantenbevolking. De sterftecijfers daalden in rap tempo dankzij de groeiende welvaart en verbeterde gezondheidszorg. De daling van geboortecijfers bleef in deze periode echter achter.
In de jaren ’90 normaliseerde de natuurlijke bevolkingsgroei enigszins. De vruchtbaarheid daalde onder invloed van de toegenomen welvaart, de emancipatie van vrouwen door onderwijs en werk, veranderende sociaal-culturele normen en waarden, en een groeiende acceptatie van het gebruik van anticonceptie. Vrouwen krijgen nu gemiddeld 3,2 kinderen. Dat is veel vergeleken met Europa, waar veel landen inmiddels worstelen met een negatieve bevolkingsgroei, maar weinig vergeleken met de zeven kinderen per vrouw begin jaren ’70.
De snelle bevolkingsgroei eind vorige eeuw heeft zijn weerslag op de huidige en toekomstige bevolkingssamenstelling van Oman. Het land kampt met een youth bulge (jongerenoverschot). De kinderen die in de jaren ’70 en ’80 geboren zijn, doen nu een beroep op voorzieningen als onderwijs, huisvesting en werkgelegenheid. Volgens de census van 2010 is 35 procent van de bevolking jonger dan vijftien jaar. Twee derde van de Omani is jonger dan dertig.
Het aantal migranten neemt zowel absoluut als relatief nog steeds toe. In 2010 telde Oman 816 duizend migranten, bijna 30 procent van de totale bevolking. De instroom van migranten heeft ook geleid tot scheefgroei. Driekwart van de migranten betreft werkzame mannen tussen de 20 en 55 jaar die zonder familie in Oman zijn. De bevolkingspiramides van 2010 illustreren dit.