Stavanger: Oliewalhalla met onzekere toekomst

24 februari 2017
Dit artikel is verschenen in: geografie maart 2017
stedelijke ontwikkeling
Noorwegen
Nieuws
stavanger
FOTO: L.C. NØTTAASEN
Een nieuwe olieplatform, vervaardigd in Abu Dhabi, arriveert in Stavanger. Daar worden de pijlers gemonteerd voor plaatsing voor de kust. 45 procent van de Noorse aardolie-inkomsten komt uit de regio Rogaland.

Wat moet het Noorse Stavanger nu de olieprijzen historisch laag zijn én duurzaamheid de norm wordt? Sinds de crisis verandert de ‘aardoliehoofdstad van Europa’ langzaam in  een slaapstadje. Toch gloort er hoop.

 

Op het eerste oog lijkt de economie van Stavanger divers met culinaire en culturele voorzieningen, diverse toeristische trekpleisters, een vliegveld en een groot aantal educatieve instellingen. Toch drijft de economie van stad en regio nog hoofdzakelijk op de aardoliesector. Stavanger vormt als Europese olie- en energiehoofdstad een belangrijke pijler voor de Noorse economie. De aardoliesector drukt een behoorlijk stempel op het leven en de werkgelegenheid in de regio. Ongeveer 45 procent van de olie-inkomsten van Noorwegen komt uit Rogaland, waarvan Stavanger de hoofdstad is. Elke inwoner kent wel iemand die in de aardoliesector werkzaam is; 40 procent van de bevolking in de regio is namelijk betrokken bij de winning van het ‘zwarte goud’ en nog eens 20 procent is op een andere manier afhankelijk van de oliesector.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.