Voedselsystemen aanpakken

23 september 2021
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Nieuws
FOTO: DOMINIC CHAVEZ/WORLD BANK (CC)
Een kleine boer in Guinee, West-Afrika

Vandaag, 23 september, organiseren de Verenigde Naties in New York de Food Systems Summit, zeg maar dé voedselwereldtop. Centraal staan de huidige voedselsystemen. Die moeten om, aldus Gilbert F. Houngbo, president van het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD). ‘Het is een schande dat kleine inheemse boeren, die zorgen voor een derde van ons wereldwijde voedselproductie, daar slechts een schijntje aan overhouden.’ Het Rural Development Report van IFAD, dat eerder deze week verscheen, onderstreept hoe de bestaande machtsstructuren resulteren in enorme winsten voor multinationals, waarvan kleine boeren, ondernemers en werknemers in de voedselketen niet profiteren.

Bram Peters, expert voedselzekerheid bij Cordaid, noemt ook de impact op het klimaat. Hij neemt als voorbeeld een pak rijst in de supermarkt. ‘Het wordt geproduceerd, vervolgens getransporteerd, verwerkt en verpakt. Die hele waardeketen gaat niet alleen over voedsel, maar heeft ook impact op klimaatverandering, mensenrechten en handelsrelaties tussen landen en bedrijven. Alleen door voedselsystemen in zijn geheel aan te pakken, kan er vooruitgang worden geboekt op alle duurzame ontwikkelingsdoelen.’

Er is ook kritiek op deze wereldtop. Lees meer op de website van Cordaid.

In het septembernummer van Geografie is te lezen hoe het EU-landbouwbeleid de Europese boeren bevoordeelt en de wereldmarkt verstoort. Vooral Afrikaanse boeren zijn de dupe.