Watersnoodramp 70 jaar geleden

1 februari 2023
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
waterveiligheid
Nieuws
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Het is 70 jaar geleden dat grote delen van Nederland overstroomden. De Watersnoodramp. Hoe kon het zo fout gaat, wat zijn de gevolgen en welke maatregelen trof Nederland na de ramp? Goede onderwerpen om een les aan te wijden. We verzamelden een aantal interessante series, podcasts en informatieve websites over deze ramp, als input voor tijdens de (aardrijkskunde)les.

 

Het Watersnoodmuseum beschrijft van uur tot uur wat er de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 gebeurde en maakte er een visual van.

Een uitgebreid artikel op NPO kennis, waarin ook de maatregelen die naderhand getroffen zijn besproken worden.

Deze prachtige interactieve webpagina van de NOS toont een reconstructie van de watersnoodramp.

In de podcast De vermisten van '53 gaat het om het sociale aspect van de ramp. 1835 mensen overleden, waarvan 144 nog altijd vermist. Je hoort verhalen van nabestaanden, mensen die als klein kind de ramp meemaakten en sindsdien familieleden, vrienden en buren moeten missen.

De vierdelige tv-serie van de NTR, Het water komt. Presentator Winfried Baijens is zelf in Zeeland opgegroeid en neemt de kijker mee naar toen en nu. Aan deze serie is een podcast gekoppeld, of een zogenaamde podwalk, waarin je een GPS-gestuurde audiotour volgt en leert hoe hoog het water overal stond.

Voor kinderen, deze podcast van Zapp, De rampnacht. In zes afleveringen wil de 12-jarige Janna erachter komen wat haar opa nog steeds zo bezig houdt. Hij nam tijdens de rampnacht een beslissing die nog altijd in zijn hoofd hangt.