Eerste afstudeerders bij opleiding Geo Media & Design
Half juli leveren de opleidingen Geo Media & Design en International Food & Agribusiness van HAS Hogeschool in Den Bosch voor het eerst studenten af aan het werkveld. Beide opleidingen richten zich breed op het domein agro, food en leefomgeving. Geo Media & Design focust zich op ruimtelijke vragen waarop we antwoord geven met tools en data door goede visualisaties. International Food & Agribusiness kijkt naar de verduurzaming van wereldwijde agrofoodketens.
Internationaal zakendoen met respect voor mens en milieu
International Food & Agribusiness is een Engelstalige opleiding die zich richt op het wereldvoedselvraagstuk en de verduurzaming van agrofoodketens. Studenten ontwikkelen zich in ondernemende, innovatieve en inspirerende professionals die een substantiële bijdrage kunnen leveren aan praktische en duurzame oplossingen voor multidisciplinaire problemen op het kruispunt van bedrijfskunde, technologie en ideologie. Zij zijn bedrijfskundig geschoold en hebben daarnaast technisch-inhoudelijke kennis op het gebied van verduurzaming in één van de domeinen plant, dier of food. Bijna alle studenten deden recent een afstudeeropdracht in het buitenland.
Aardrijkskunde combineren met nieuwe media en design.
Geo Media & Design draait om ruimtelijke vragen waar we antwoorden op geven met tools en data door goede visualisaties. Studenten leren het vak aardrijkskunde combineren met nieuwe media en design. Ze verkennen de werelden van virtual en augmented reality, data-analyse en datavisualisatie, infographics en een flinke dosis geografie. Zo leren ze geografisch denken en complexe vraagstukken inzichtelijk maken. Ze gaan aan de slag om ideeën en oplossingen te bedenken voor vraagstukken die iets betekenen in het dagelijks leven van mensen. De opleiding is gestart vanwege een toenemende vraag uit de arbeidsmarkt: er zijn mensen nodig die slimme kaartinformatie kunnen samenstellen uit data en beschikbaar kunnen maken op bijvoorbeeld smartphones.
Afstuderen via een betaalde opdracht bij een bedrijf
Studenten van HAS Hogeschool studeren allemaal af door middel van een zogenaamde beroepsopdracht: een betaalde opdracht van een bedrijf waar resultaatverplichting aan vastzit. De studenten maken altijd onderdeel uit van een projectteam waar ook docenten, onderzoekers, adviseurs en professionals uit het werkveld aan deelnemen. Hieronder twee voorbeelden van projecten waar studenten Geo Media & Design en International Food & Agribusiness afgelopen half jaar aan werkten:
- Geo Media & Design: Big data-onderzoek omtrent gladheid (KNMI)
Om gevaarlijke situaties te voorkomen meet Rijkswaterstaat weersomstandigheden. De sensoren die dit meten leveren een enorme hoeveelheid aan data. Het KNMI heeft een DataLab opgericht om meer ervaring op te doen met big data onderzoek. Tijdens het project onderzochten studenten in welke mate omgevingsfactoren de (gladheid) metingen beïnvloeden. Hierdoor kan er een advies gegeven worden over de betrouwbaarheid van individuele meetlocaties.
- International Food & Agribusiness: Analyse van de cashewnotenketen in Vietnam (Rabobank Foundation)
Het Nederlandse adviesbureau Kenlog en het Vietnamese bedrijf My Le willen in Vietnam een trainingscentrum voor cashewnotenboeren opzetten. Cas van Loon en Rik Verhoeven van de opleiding International Food & Agribusiness maakten voor hen een ketenanalyse van de cashewnotenteelt dat een beeld geeft van wat er verbeterd kan worden in deze keten, maar ook hoe My Le kan groeien. Zij keken daarbij niet alleen naar de huidige keten, maar ook naar de bedrijfsopvolging. Het project werd gefinancierd door de Rabobank Foundation, die een belangrijke partner van HAS Hogeschool is.
Persbericht van HAS Hogeschool