Gelekt klimaatrapport IPCC schetst pikzwart toekomstbeeld

24 juni 2021
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
klimaatverandering
Nieuws
FOTO: EMMA FRANCIS/UNSPLASH

Donkere wolken pakken samen boven systeem Aarde. We zitten dicht bij de gevreesde kantelpunten, die tot onherroepelijke rampen kunnen leiden. Dat is te lezen in het gelekte concept-rapport van het Intergouvernementeel Panel voor klimaatverandering (IPCC). Het is nog niet officieel vrijgegeven, maar delen van het rapport zijn al naar buiten gekomen en opgepikt door de media.

Op het Australische nieuwsbulletin Scimex geven experts alvast een reactie:

‘Het enge van kantelpunten is dat het vaak “onbekende onbekenden” zijn’, aldus professor Bill Laurance van het Center for Tropical Environmental and Sustainability Science aan de James Cook Universiteit. ‘Zo ging het Amazone-regenwoud de afgelopen jaren zwaar gebukt onder extreme droogtes. Ze werden veroorzaakt door de uitzonderlijk warme Atlantische Oceaan, die regendragende winden verdreef. Met als gevolg honderden miljoenen afstervende bomen en gigantische bosbranden.’

Ook risico-wetenschapper Thomas Mortlock van de faculteit Environmental Sciences aan de Macquarie Universiteit, waarschuwt voor wat we allemaal nog niet weten. ‘We hebben bijvoorbeeld geen idee wanneer de ijskappen op Antarctica zo onstabiel worden dat ze afbreken en in zee storten. Zulke onzekerheden maken ook de voorspellingen over de zeespiegelstijging uiterst onzeker.’ Stel, je bouwt een zeewering voor de komende vijftig jaar, geeft hij als voorbeeld, dan kun je werken met best en worst case scenario’s. Maar over de waarschijnlijkheid ervan en de tijdpaden valt nauwelijks wat te zeggen.

Tot zo ver de Australiërs. Benieuwd naar de reacties van wetenschappers in eigen land...