Klimaattop in Glasgow: teleurstellende aanloop
Eind oktober start in Glasgow de internationale klimaattop COP26. Dé gelegenheid voor landen om hun oude klimaatplannen op te schalen en te versnellen. Want er gaapt een enorme kloof tussen de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 en de werkelijke uitstoot van broeikasgassen.
Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad, zoals afgesproken in Parijs, moet de jaarlijkse uitstoot in 2030 met 32 miljard ton omlaag. Maar zelfs met de aangescherpte klimaatdoelen die landen tot nu toe hebben overlegd, wordt niet meer dan 4 miljard ton afgeschaald.
‘Zelfs landen met strenge doelstellingen liggen niet op schema, terwijl veel andere landen niet met ambitieuzere toezeggingen komen voor 2030’, staat te lezen in het septemberrapport Global Update van het onafhankelijke Climate Action Tracker. De inschatting is ‘dat met de huidige maatregelen de wereldwijde uitstoot tegen 2030 ruwweg op hetzelfde niveau zit als nu. We stoten dan twee keer zo veel uit als vereist is om de 1,5 gradengrens te halen’.
Global Update zoomt in op 36 landen plus de EU als geheel (alleen Duitsland is apart vermeld). Het rapport rangschikt ze op basis van factoren als klimaatbeleid, maatregelen, landgebruik, financiële steun aan ontwikkelingslanden om de uitstoot te verminderen, en emissiedoelen (zie figuur).
Alleen Gambia in West-Afrika ligt op koers. Het zet vooral stappen op het gebied van duurzame energie. Costa Rica, Ethiopië, Kenia, Marokko, Nepal, Nigeria en het Verenigd Koninkrijk scoren ‘bijna voldoende’, wat betekent dat ze met enige verbeteringen weer op het goede spoor kunnen komen tot 1,5 graad. De EU, Duitsland en de VS voerden een reeks nieuwe maatregelen op, maar over het algemeen blijft het ‘onvoldoende’. Landen als Australië, Brazilië, Canada, India en China scoren nog slechter. Klik hier voor het volledige rapport.
Wereldspeler China is verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de totale uitstoot van CO2. President Xi Jinping – die niet naar Glasgow komt – kondigde eind vorig jaar aan dat de nationale CO2-uitstoot in 2030 zal pieken [lees: voorlopig nog omhoog gaat]. Maar hij stelde ook dat China in 2060 klimaatneutraal zal zijn. Om dat te bereiken moet: (a) de CO2-uitstoot per eenheid bruto binnenlands product (bbp) meer dan 65% omlaag, (b) het bosareaal 6 miljard kubieke meter toenemen en (c) 25% van de energieconsumptie groen worden. Lees meer over de Chinese aanpak in Geografie oktober.