Kwart van EU-steun voor boeren afhankelijk van vergroening

9 juli 2021
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Europese kwestie
Green Deal EU
Europese Unie
Nieuws
FOTO: BERT KNOTTENBELD /FLICKR

Afgelopen vrijdag, 25 juni, is de Europese Unie het eindelijk eens geworden over de landbouwbegroting van 2023-2027. Het gaat om bijna 400 miljard euro - dat is een derde van het totale EU-budget.

De inkomenssteun die een EU-boer ontvangt, is vanaf 2023 voor een kwart afhankelijk van de mate waarin hij bijdraagt aan vergroening. Van landbouwminister Carola Schouten had dat 30% mogen zijn, maar veel Europese collega’s vonden dat veel te ver gaan. Lidstaten hebben straks overigens speelruimte, ze mogen deels zelf bepalen hoe streng de duurzaamheidseisen aan hun boeren zijn. Het kan dus zijn dat bijvoorbeeld een Poolse boer sneller ‘groene’ inkomenssteun ontvangt dan een Nederlandse.

Het EU-landbouwbeleid speelt een belangrijke rol in het behalen van de klimaatdoelen. Veel boerenorganisaties vinden de nieuwe regels veel te ver gaan, terwijl milieubewegingen ze juist te weinig ambitieus noemen. Vicevoorzitter Frans Timmers van de Europese Commissie geeft toe dat het ‘geen revolutie’ is, maar dat het nieuwe landbouwbeleid wel beter aansluit op de Green Deal, waarvan hij de voortrekker is. ‘Vóór 2030 hebben we de uitstoot met minstens 55% verminderd.’

Lees het volledige bericht op NOS, en eerdere artikelen op onze website over de Green Deal en over de reactie van boeren op het duurzaamheidsstreven van de EU.