Met milde segregatie is niets mis

14 juni 2024
Auteurs:
Ben de Pater
Departement Sociale Geografie & Planologie Universiteit Utrecht
Dit artikel is verschenen in: geografie 2024 | 5
recensie
segregatie
Opinie
FOTO: ALEXANDER FARNSWORTH/ISTOCK
In Stockholm zijn gastarbeiders en migranten doelbewust in één wijk geconcentreerd, zoals in Rinkeby. Er ontstond een parallelle samenleving, ingeklemd tussen het centrum van de stad en een buitenwijk.

Advanced Introduction to Urban Segregation

Getto’s, enclaves, gated communities: in steden wereldwijd bestaat segregatie in allerlei vormen. Sako Musterd bestudeerde dit fenomeen gedurende decennia en schreef er ook na zijn emeritaat nog een boek over. Hij pleit onder meer voor een ‘meer ontspannen benadering’ van woonsegregatie door beleidsmakers.     

 

Universitaire leerboeken sociale geografie van enige decennia geleden verschillen aanzienlijk van de hedendaagse. Niet alleen is de ruimtelijke organisatie van de samenleving anders, ook de denk- en werkwijzen van het vak zelf veranderen. Of al die dynamiek ook wetenschappelijke progressie betekent, zoals in de bètawetenschappen en in de fysische geografie, valt moeilijker vast te stellen. Maar het onderzoek naar segregatie in steden heeft evident vooruitgang geboekt. Dat is voor een aanzienlijk deel te danken aan Sako Musterd, (inmiddels emeritus) hoogleraar stadsgeografie aan de Universiteit van Amsterdam, en zijn collega’s. Hij is (co)auteur van honderden artikelen en hoofdstukken over stedelijke segregatie en aanpalende onderwerpen, wereldwijd gezaghebbend op dit terrein. Volgens Google Scholar staat hij 6e op de mondiale ranglijst van stadsgeografen en 16e op die van het veel ruimere terrein van urban studies. Over vrijwel geen enkele stad is ook zo veel gedetailleerde kennis van segregatie opgebouwd als over Amsterdam. De agglomeratie is al vele decennia het geliefde studieveld van UvA-stadsgeografen.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.