O&L 2024 | 5
EduGIS: gave updates
EduGIS, het platform voor GIS in het onderwijs, heeft een eigen kaartmodule met meer dan vijfhonderd kaartlagen voor Nederland, Europa en de hele wereld. Daarnaast biedt het onderwijsmateriaal. In 2023 zijn er weer lessen toegevoegd of vernieuwd. Bijvoorbeeld de les over Israël-Palestina, die inhaakt op actuele gebeurtenissen in het conflict.
Het uitgangspunt is een speciaal samengestelde atlas met gegevens die de complexe situatie duidelijk in beeld brengt. Door de kaartlagen te bestuderen krijgen de leerlingen meer inzicht in de politieke en ruimtelijke situatie.
Ook is er een les toegevoegd om met Chatgpt snel een kaartlaag te maken in EduGIS. Normaal moet je voor een eigen kaartlaag een zogenoemde csv-tabel (Excel) uploaden in GIS. Dat is best een gedoe en deze les maakt dat een stuk makkelijker. Je kunt namelijk in Chatgpt een vraag stellen over een onderwerp, zoals waar liggen de 20 hoogste bergtoppen; waar bevinden zich de 10 snelst groeiende Afrikaanse steden; en geef mij de locatie van de 20 grootse voetbalstadions. Chatgpt levert je dan het benodigde databestand (excelbestand/csv-tabel) dat je vervolgens kunt gebruiken om een kaartlaag te maken in EduGIS. Kijk gauw op de site!
Weet van Water - klimaatatlas
Om goed voorbereid te zijn op het extreme weer in de komende 25 jaar heeft het waterschap Rijn en IJssel samen met de gemeenten in de eigen regio een klimaatatlas gemaakt. Hier zie je per gemeente waar in 2050 wateroverlast, overstromingen, hitte en droogte te verwachten zijn als we niets doen. Op basis van de klimaatatlas gaan de gemeenten samen met inwoners, bedrijven en andere betrokkenen aan de slag om te zorgen dat ze in de toekomst voorbereid zijn. De atlas is ook prima te gebruiken in de les. Bekijk bijvoorbeeld hoe de grondwaterstand er in 2050 uitziet, op welke plekken plassen ontstaan na regenval en welke regio’s gevoeliger zijn voor droogte. Elke kaart geeft duidelijk weer wat er te zien is en wat er gedaan kan worden met de informatie.
Les je dorst
In lesjedorst.nl komen basisschoolleerlingen meer te weten over waar kraanwater vandaan komt, hoe het wordt geproduceerd en waarom het zo belangrijk is voor ons lichaam en onze toekomst. Ze ontdekken ook wat zij zelf kunnen doen om ervoor te zorgen dat kraanwater ook in de toekomst vanzelfsprekend blijft en wat drinkwaterbedrijven doen om dit te garanderen.
Les je dorst is ontworpen voor groep 1 tot en met 8 en zowel geschikt voor in de klas als thuis. Van lesopdrachten tot proefjes en van bespaartips tot spreekbeurttips. Elk niveau bevat filmpjes, interactieve infographics en digitale verwerkingsopdrachten die kinderen helpen slim om te gaan met kraanwater, nu én in de toekomst. Het platform is een samenwerking tussen zeven Nederlandse drinkwaterbedrijven. Elk heeft een eigen versie, waar leerlingen specifiek over hun omgeving kunnen leren.