Stadsvernieuwing al halve eeuw op verkeerde spoor

10 oktober 2022
Dit artikel is verschenen in: geografie oktober 2022
stadsvernieuwing
Opinie
FOTO: JOKE SCHOT
Bewonersprotest tegen sloop van sociale huurwoningen in de Tweebosbuurt in Rotterdam, april 2021.

In Nederland staat stadsvernieuwing al meer dan vijftig jaar hoog op de agenda. Er zijn miljarden euro’s gestoken in de leefbaarheid van probleembuurten. Maar nog steeds wonen 2 miljoen mensen in buurten waar het slecht toeven is. Is dit probleem onoplosbaar of hebben we al die jaren verkeerde uitgangspunten gehanteerd?

In veel van de huidige probleembuurten ging het vijftig jaar geleden ook al slecht. Dat was toen de aanleiding voor grootschalige stadsvernieuwing. Het devies werd ‘bouwen voor de buurt’. Er kwamen nieuwe woningen voor lage inkomensgroepen, zonder veel te doen aan de sociaaleconomische positie van de bewoners. Vandalisme, criminaliteit, onveiligheid, werkeloosheid en gebrekkige scholing bleven daardoor bestaan.

In de jaren 1980 deed het concept van sociale vernieuwing zijn intrede. Doel was bewoners van ‘probleemcumulatiewijken’ ‘weg te scholen’ uit de werkeloosheid en daarbij de sociale cohesie te versterken, verloedering en vervuiling tegen te gaan, ook door bewoners meer bij de buurt te betrekken. De gedachte vatte post dat een deel van de woonvoorraad moest worden gesloopt om plaats te maken voor duurdere huizen, zodat er gemengde wijken ontstonden. Deze zouden een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van sociaal achtergestelde groepen. Dit is tot op de dag van vandaag een dominant uitgangspunt.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.