Veldwerk in IJsland #1: vulkaanerupties en smeltwaterstromen

27 juni 2017
Auteurs:
Anke van der Geest
fysisch geograaf
fysische geografie
veldwerk
IJsland
Opinie
FOTO: RICHARD JONES/FLICKR

Een fysisch geograaf op veldwerk in IJsland bekijkt het landschap net wat anders dan de drommen toeristen die dit indrukwekkende land deze dagen trekt. 

 

Ten zuiden van de grootste ijskap van IJsland, de Vatnajökull, ligt het Skaftafell National Park. Op internet kun je een aantal geologische interessante vormen in het landschap vinden die hier voorkomen, maar leuker is om ze in het echt te zien. 

Wanneer je van oost naar west rijdt, zoals ik deed, kom je over de Skeidarársandur. Hier zie je een sedimentopbouw van vele malen sub-glaciale vulkaanerupties en smeltwaterstromen die daar het gevolg van waren. De diepte van de sandur is ruim 20 km, de weg van Skaftafell tot het andere eind van de sandur is al 29 km lang. Aangezien een groot deel hiervan uit zandfractie bestaat ontstaan er ook verstuivingen en duinopbouw. Deze keer is het nat weer en weinig wind, dus blijft alles wel liggen. Ik heb er eerder ook gereden: toen stonden er waarschuwingen langs de weg over de verstuivingen die vanzelf niet alleen buiten de weg blijven. Ik word altijd blij als ik duintjes zie verschijnen en zeker met deze bijzondere zandoorsprong.

Naar het westen kijk ik naar de 688m hoge Lómagnúpur, die ooit aan de kust lag.

Lómagnúpur
FOTO: ANKE VAN DER GEEST
Lómagnúpur

De Skógafoss ten westen van Vík was voor mij het laatste punt dat ik tien jaar geleden te voet bereikte vanuit Thórsmörk. Dat was één van de indrukwekkendste wandeltochten die ik ooit maakte tussen twee ijskappen door, maar ook met twee zeer enge stukken. Ik weer niet of die tocht nu nog te doen is, en of het mag, want inmiddels is er vulkanische activiteit geweest en is het landschap ongetwijfeld veranderd. Maar als ik die waterval zie moet ik altijd weer aan die tocht denken...

Ten zuidwesten van Reykjavík wilde ik een geologisch interessant gebied per auto (en per voet) bezoeken, maar helaas. De weg was zo slecht dat ik tweemaal bijna vast kwam te zitten terwijl mij door een nota bene IJslandse collega was verzekerd dat dat niet kon gebeuren, zelfs niet met mijn ' gewone' auto (geen 4WD).

De regen verhindert op dit moment veel veldexcursies, dus hopelijk komende dagen beter weer.