Radboud Universiteit Nijmegen

morteratschgletsjer

Faculteit der Managementwetenschappen

In onze faculteit verbinden medewerkers wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in uitdagende programma's op het gebied van bestuurskunde, bedrijfskunde, economie en bedrijfseconomie, politicologie, en geografie, planologie en milieu. Deze verschillende vakgebieden hebben analyse, sturing en beleid van maatschappelijke en ruimtelijke ontwikkelingen met elkaar gemeen. Zo staat de verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving – zowel dichtbij als veraf – centraal bij de sectie Geografie, Planologie en Milieu (GPM).

Onderwijs

De vakgroep Geografie, Planologie en Milieu biedt één gemeenschappelijk Nederlandstalig bachelorprogramma en drie Engelstalige masterprogramma’s aan, ieder met een breed scala aan specialisatiemogelijkheden. De bacheloropleiding is uniek in Nederland, omdat het drie vakgebieden combineert: geografie, planologie én milieu. Deze integrale benadering is van essentieel belang om de samenhang en wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving te kunnen bestuderen. Omdat geografen, planologen en milieukundigen zich vanuit verschillende invalshoeken met dezelfde thema's bezighouden en vaak beroepsmatig samenwerken, zijn ze in Nijmegen verenigd.

Gedurende de drie jaar van het bachelorprogramma komen drie invalshoeken samen: globalisering, verduurzaming en verstedelijking. Studenten volgen algemene vakken, theoretisch en methodisch, en thematische vakken waarmee ze zich specialiseren in één van de drie invalshoeken. Binnen globalisering staat de vraag centraal hoe we omgaan met stromen van mensen, goederen en informatie. Verstedelijking behandelt het ontstaan en behoud van steden, en de vraag hoe verstedelijking oorzaak en gevolg is van maatschappelijke ontwikkelingen. Centraal bij verduurzaming staat de vraag hoe we de overgang kunnen maken naar een duurzamere samenleving, met name in het kader van klimaatverandering.

Dit zijn ook belangrijke thema’s die centraal staan in de diverse masterspecialisaties en onderzoeksprogramma’s. De opleidingen zijn, vergeleken met gelijksoortige studies, kleinschalig van karakter. Daardoor is het onderwijs persoonlijk, uitdagend en interactief van karakter.

Bachelor
Geografie, Planologie en Milieu

Masters
GPM kent drie afzonderlijke Engelstalige masterprogramma’s, namelijk Human Geography (met een politiek-geografisch signatuur en veel aandacht voor de beleefde ruimte), Spatial Planning (met accent op de institutionele kant van planologie, gericht op governance en innovatieve organisatorische en financiële arrangementen), en Environment and Society Studies (met accent op de institutionele en governance-aspecten van duurzaamheidsvraagstukken).

Human Geography kent de specialisatiemogelijkheden:

Spatial Planning kent de specialisatiemogelijkheden:

Environment and Society Studies kent de specialisatiemogelijkheden:

Daarnaast bieden alle drie de masterprogramma’s ook een flexibele specialisatie aan, waarbij studenten – na goedkeuring van de examencommissie – hun eigen pakket aan vakken kunnen samenstellen, passend bij hun onderzoeksinteresses en toekomstplannen. 

Onderzoek

Het onderzoek van de afdeling Geografie, Planning en Milieu streeft naar een diepgaand begrip van hoe plaatsen, van lokaal tot globaal niveau, politiek en materieel gevormd, ervaren en bestuurd worden, en bij te dragen aan de ontwikkeling van meer duurzame en rechtvaardige plaatsen. Ons onderzoeksprogramma is ingebed in het Institute for Management Research (IMR). Dit instituut bestaat uit verschillende multidisciplinaire hotspots die wetenschappers van verschillende disciplines en expertise bij elkaar brengen, zoals: Europeanization of policy and law (EUROPAL), Gender and Power in Politics and Management, Global-Local Divides and Connections (GLOCAL), Responsible Innovation and Entrepreneurship, Sustainable Democracy, Transformative Sustainable Change in Action (TransAct), en Integrated Decision Making (ID). Veel van het geografische, planologische en milieukundig onderzoek wordt vanuit een relationeel perspectief uitgevoerd. Bekijk alle publicaties