geografie maart 2016

Verdeeld Spanje | Herenboeren en pergolaboerderijen | Erdoğan zoekt verre vrienden | De komende en gaande

KNAG-voorzitter | Drempels in de mobiliteitsarena | Grote ‘Berendsen’ vernieuwd

Kennis

Gibraltar: Britser dan de Britten?

Begin dit jaar vormde Gibraltar een obstakel in het creëren van één Europees luchtruim. Sinds Groot-Brittannië deze rots in het uiterste zuiden van Spanje meer dan driehonderd jaar terug kreeg toebedeeld, wordt die soevereiniteit betwist en proberen de Spanjaarden Gibraltar zo veel mogelijk tegen te werken. Het Verenigd Koninkrijk blijft er koel onder en stelt dat de bevolking na ruim drie eeuwen Britser dan Brits is.

 

geopolitiek
Opinie

Granada

Nergens is de historische botsing tussen islam en christendom zo duidelijk zichtbaar als in Granada. Als slot van deze serie een bezoek aan deze stad in het Spaanse Andalusië, waar beide geloven memorabele resten hebben achtergelaten.

 

Blog: Oude kaart
stedentrip
Granada
Kennis

Op zoek naar verre vrienden - de buitenlandpolitiek van Turkije

Nu de relaties met veel landen in de regio zijn verslechterd, komt het Turkije goed uit dat de EU de banden wil aanhalen in de zoektocht naar een oplossing voor de vluchtelingenstroom naar Europa.

geopolitiek
Turkije
Kennis

Voedsel met het gezicht van de boer

Door industrialisatie, globalisering en voedselschandalen is het vertrouwen van veel consumenten in het bestaande voedselsysteem afgenomen. Ze willen kortere ketens, direct contact met de producent en meer grip op de voedselproductie. Ze willen food with a farmer’s face.

economie
landbouw
voedsel
Nederland
Opinie

Spaghetti Milanes

Metrolijnen lopen niet kaarsrecht, hoewel dat er op de kaart wel altijd zo uitziet. Martin de Jong ontrafelt metrokaarten van over de hele wereld en ontdekt dat het toch in elke stad anders is.

Blog: Kaartlezen
Kennis

De mobiliteitsarena

Bestaande benaderingen als het push-en-pullmodel schieten tekort in de verklaring van migratiestromen. Ze zijn te algemeen, onvoldoende geografisch en gaan te weinig uit van het denkproces van (potentiële) migranten. De drempelbenadering geeft inzicht in de keuzes: ga ik wel/niet, waar ga ik heen en via welke route?

migratie
Kennis

Van kakofonie naar eutopia

Voor de Tweede Wereldoorlog dienden geografen voornamelijk koloniale belangen. Maar geleidelijk kregen zij ook oog voor andere zaken, zoals ‘volksverheffing’, ruimtelijke inrichting en armoedegebieden in eigen land. Bijvoorbeeld in Groot-Brittannië en Nederland.

geschiedenis
Opinie

Midden-Delfland

Fietser Frank van Dam fietst graag door Midden-Delfland. Ruimte, groen, uitzicht, historie. Vooral dat laatste, en het blijkt dat hier het landschap nauwelijks is veranderd sinds de Tweede Wereldoorlog. In tegenstelling tot de gebieden er om heen.

Blog: Fietslandschappen
Nederland
Kennis

Amsterdam, die mooie stad, is gebouwd op palen

Bij de officiële presentatie eind vorig jaar van de Bosatlas van Amsterdam waren de sprekers het erover eens dat Amsterdam deze atlas verdient. Maar worden alle gebruikersgroepen wel goed bediend? We doen alvast een voorzet voor een bijlage.

Amsterdam
Nieuws

De gaande en de komende voorzitter

Op 1 januari is sociaal geograaf Henk Ottens na twee termijnen afgetreden als KNAG-voorzitter en heeft geograafbestuurder Yves de Boer het roer overgenomen. Ottens kijkt terug op de activiteiten van het KNAG in de afgelopen zes jaar en De Boer stelt zijn prioriteiten voor de toekomst.

KNAG