Weer en klimaat, WOW-NL

Op 24 april 2015 werd de WOW-lessenserie over weer en klimaat gepresenteerd. De serie is gemaakt door het KNAG in samenwerking met het KNMI.

WOW-NL is een nieuwe website van het KNMI waarmee weerwaarnemingen uit de samenleving worden verzameld. Iedere Nederlandse burger kan hiervoor zijn eigen meetgegevens aanleveren en deze op de website bekijken en vergelijken met andere stations. Het enige dat daarvoor nodig is, is een eenvoudig consumenten weerstation dat aan het internet gekoppeld is. WOW-NL verzamelt diverse metingen waaronder die van temperatuur, luchtdruk, neerslag en wind.  

WOW (Weather Observations Website) bestaat ook al in Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland. Wereldwijd zijn bijna 3500 stations aangesloten die samen al tientallen miljoenen weermetingen hebben opgeleverd. De naam WOW-NL staat voor de nieuwe Nederlandse portaal die toegang biedt tot dit meetnetwerk en zich specifiek richt op de Nederlandse gebruikers.

Door WOW-NL te gebruiken in de les, krijgen leerlingen meer praktisch inzicht in het weer en klimaat. Met een school-weerstation en WOW-NL kunnen leerlingen zelf metingen gebruiken om inzicht te krijgen in het weer in hun eigen omgeving bijvoorbeeld door te kijken naar de verschillen tussen de seizoenen en jaren. Samen met externe partners wil het KNMI zorgen voor specifieke lessenseries.

Op dit moment is een lessenserie beschikbaar voor de aardrijkskundeles, opgesteld door het KNAG. Deze lessenserie bestaat uit opdrachten over temperatuur, neerslag, luchtdruk en wind. De opdrachten gaan uit van de meetgegevens die scholieren in het kader van WOW verzamelen. Er is 1 pakket voor 2/3 havo/vwo en 1 pakket voor 2/3 vmbo. Er wordt een afsluitende opdracht gemaakt waarin scholieren zelf met behulp van data als WOW-meetgegevens, weerkaarten, radaropnamen en satellietbeelden een weerbericht moeten presenteren. Deze afsluitende opdracht doet een beroep op de hogere denkvaardigheden.

In september 2015 verscheen in het tijdschrift PrimaOnline een artikel over het project.